Kortsiktighet – en av pengarnas värsta fiender

0

Det finns många sätt att tänka igenom ett köp man tänker göra. Några vettiga, några mindre vettiga. Låt oss gå igenom ett par nedan.

Det kanske mest idiotiska sättet är att helt falla platt för begäret av något. Du ser produkten, tittar inte på prisetiketten, och tar det gärna på avbetalning. De personer som gör såhär har egentligen störst nytta av att läsa denna blogg men tyvärr tror jag inte de har nått hit ännu. Ett ekonomiskt självmord och inget vi vill vara med om. 

Nummer två borde vara att ta något på en längre avbetalning där ränta och avgifter gör att något som borde kostar 10.000 landar på säg 13.000 på 12 eller 24 månader. Inte lika idiotiskt som #1 men inte långt efter. 

På #3 kvalar sättet att spendera sparade pengar på produkter som har enorm värdeminskning. T.ex för någon som tjänar 30.000 att spara ihop 300.000 för att köpa en bil kontakt och efter ett år förlorat 100.000. Detta beteende är mer eller mindre bara OK på bilar för gemene svensson? Märkligt och idiotiskt oavsett.

Ta ett köp av en bil som exempel. Här ska man fly den största värdeminskningen som pesten. Köp bilen när den är 3-5 år om du vill ha en ”ny” bil för 100.000. Självklart tar du de andra 200.000 och får 7% genomsnittlig avkastning på. På 10 år har dessa mer än dubblerats!

En kaffe varje dag på väg till arbetet á 30:-, 150kr per vecka, hade med genomsnittlig avkastning gett dig mer än 100.000:- på 10 år

Använd t.ex denna ränta på ränta kalkylator för att verkligen se vad du avstår när du köper din kaffe: http://www.kalkyleramera.se/ekonomi/ranta-pa-ranta

Som en framtida miljonär MÅSTE du börja tänka långsiktigt och helt skippa kortsiktigheten. Vad vill du hellre ha, kaffet eller 100.000?

 

 

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar