Våga testa nya sätt

0

Blir man inte knäpp av att tänka sparsamt och ekonomiskt? Jag vill ju leva i nuet, vem vet vad som händer!

Människor som säger ovanstående fraser har 0 koll. Leva? Skräpmat och kaffe på stan, är det leva? NEJ TACK. Tanken är inte att vi ska bo på gatan och äta ur soptunnor, absolut inte. Men du kan ”ge upp” en hel del utan att det gör för ont. Anledning är att tanken är att du ska leva en mer kreativ livsstil där DU väljer vad du vill göra, men till en relativt lägre kostnad mot din nuvarande livsstil.

I Sverige så har vi gott om rikedom. Det må vara ojämnt fördelat men det finns där. Vi har också bra möjligheter till internationell handel och teknologi billigt. Du kan t.ex äta dig mätt på havregryn för en dag till en kostnad på under 10:-.

Å andra sidan kan du äta dig mätt för 1000:- på en restaurang eller köpa en designad inredningspryl för multum som inte har något syfte. Hela systemet bygger på att företag (till majoriteten ägda av folk med mycket pengar) ska få DIG att spendera dina pengar på deras prylar/tjänster genom marknadsföring. Grupptryck och riktade annonser ska få dig att köpa dyrare prylar.

Inser man detta kan man lätt bryta sig ur masspsykosen och köpa sådant som behövs och har ett syfte. Ett riktmärke man kan tänka på är att aldrig spendera mer än 25% av vad personer med din inkomst spenderar. Köper din vän som tjänar som dig en mobiltelefon för 12.000:- så betalar du helst mindre än 3000:-. På detta sätt kan du ändå njuta av det goda livet utan att egentligen ge upp något, eller hur? Din vän handlar sina kläder utan att tänka på vilka plagg hen redan har på närmsta märkesbutik, du inväntar 25% rabattkod på HM och funderar på OM och i sådana fall vad som behövs. Din vän tar sin leasade bil till gymmet 1,5km, du hoppar upp på din begagnade cykel från Blocket och värmer upp på vägen.

Det enda du ger upp är att du inte får spendera lika mycket som tidigare (vilket är målet med bloggen!), men dina behov tillgodoses likaväl!

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar