Transport #2

0

En av de största utgifterna i det genomsnittliga svenska hemmet: bilen.

Leasing? Köpa? Ny? Begagnad? Grön? Vit? Valen är många när det gäller denna kostnads-best. Den enda större förlustaffären som är helt okej att göra enligt rådande sinneslag hos befolkningen. Så enkelt att äga en ny bil idag också pga låga räntor, bara fatta pennan så dras 4000:- per månad – ingen big deal!

Skrämmande stycke ovanför. Bilen är som sagt kanske den största förlustaffären som du kommer göra och helt acceptera. Därför är det viktigt att göra mycket förarbete inför detta köp. Modellen du väljer ska inte enbart baseras på att du går in i en bilhall och ser en som ser bra ut. Du måste utvärdera vartenda aspekt som på något sätt relaterar till bilen. Behöver du verkligen fyrhjulsdrift om du bor i Ystad? Är du redo att betala för Lexus servicekostnader? Behövs verkligen SUV-modellen, eller klarar du dig med kombi?

Fundera sedan på hur pass mycket du behöver en ny eller nyare bil. En helt ny bil ska aldrig inhandlas om du betalar från dina förvärvade pengar. Du hamnar många månader bakåt i sparandet om du på första året förlorar 100.000 på en bil (på en bil för 350.000). Ska du köpa en ny bil, satsa på 2-3 år gammal.

Det finns bra sammanställda listor att få matnyttig info från när du jämför modeller. T.ex https://www.spritmonitor.de/en/evaluation/economic_models.html visar inrapporterad förbrukning för alla bilmodeller.

Eller googla på billigaste modellerna att äga för att få en förståelse för försäkrings- och servicekostnaderna. När du hittat din bil, skanna blocket, använd bilpriser.se för att se om bilen är lagom prissatt.

Detta blev en snabbkurs i bilköp men nyckeln ligger i att utvärdera alla attributen på bilen så den köps för transport och inte som något som tillfälligt stillar vill-ha begäret. Efter två månader eller så så blir alla bilar ”bilen” och mycket av det känslomässiga försvinner. Hellre att du har de hundratusentals kronorna i ett investeringssparkonto fullt med utdelningsaktier som varje år ger dig en trevlig bonus och för att använda till en inte så långt framtida pension!

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar