Fallstudie: Ett exempel för er som är i startgropen

Idag har jag fått tag i ett levande specimen av en försöksperson som delat med sig av sin ekonomiska situation. Låt oss hoppas ni kan relatera till detta exempel som X delat med sig av.

Ålder: 27

Status: Sambo

Önskan: Att initialt köpa sig frihet för att jobba deltid för att ha möjlighet att utöka denna frihet till heltid. Idag känner X sig stressad inför sin ekonomiska situation och ser inte en möjlighet att kunna sluta jobba innan 65.

Lön: 35.000 (35.000 x 12 = 420.000) netto runt 26.000 eller 312.000 på helår

Faktiska levnadskostnader 2017, allt spenderande inräknat: cirka 240.000

Lån: Bostadslån 80% av bostadens värde: cirka 2.500.000

Sparande: Fonder cirka 70.000, kontanta medel på kontot cirka 40.000. Senaste åren har pengar som blivit över hamnat som kontanta medel på kontot.

Jag har ärligt talat ingen aning om detta på något sätt representerar en större grupp men jag hoppas någon av er kan relatera. Tjänar man bra handlar det mer om att optimera sin livsstil för att kunna frigöra pengar. 

Låt oss återgå till siffrorna. Detta okontrollerade sparande som bara hamnar på ett konto med 0% ränta finns ingen anledning att bibehålla. Kontanta medel för X är inte kritiska. X bor i lägenhet, behöver ingen ”husbuffert”, äger ingen bil. Som jag skrivit i tidigare inlägg vill jag personligen ha 6 mån buffert, många rekommenderar dock 3 månader, vilket för X skulle innebära 20.000 per månad. Men här i finns mycket slöseri och resor m.m så vi kom överens med X att 12.000 per månad skulle vara en miniminivå som passar, vilket ger 36.000 respektive 72.000. 

Kalkylen säger också att X sparade cirka 6000:- per månad föregående år. Dessa pengar bör obehindrat gå till köp av andelar i indexfonder med låga avgifter som historiskt avkastat 7% (7% är genomsnittet iallafall de sista 50 åren för världens börser). På 10 år har X sparat under 720.000 av sina egna pengar och med avkastning samt ränta på ränta effekten har X då cirka 1.070.000!

X medger också att hen har ett jobb att gå igenom sitt köpbeteende vilket inkluderar frukostar på Pressbyrån och kaffe på Espresso House ett par dagar i veckan och annan lyx. Här hade det utan problem gått att få loss 2000:- per månad som kan gå till extra amortering på bolånet genom att bre en smörgås på morgonen eller ta med en termos på pendlingen. 

I denna takt skulle X behöva jobba 32år till för att ha pengar att bibehålla samma spenderande. Ungefär nånstans något år efter hade även X pension börjats betalas ut så det hade blivit en härlig pension med avkastningen + pensionen varje månad!

Skulle X kunna dubbla sparandet till 12.000, vilket ger 14.000 över till att leva på, så skulle X rent matematiskt behöva jobba totalt 18år för att kunna klara sig resten av livet på sina besparingar, exklusive pension, givet genomsnittlig avkastning på 7% på besparingarna. Ett klart möjligt scenario för X och för många av er andra därute.

Advertisements

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *