Vad ska jag köpa på börsen?

0

Rubriken kan utan problem besvaras av diverse analytiker på storbankerna, klädda i kostymer och välfriserade. Eller? Är dom så bra verkligen?

Låt mig börja med att säga att jag har ett bra svar på frågan som jag ska förklara nedan. Flera av er som läser är säkert duktiga investerare och detta inlägg blir då som en predikan till de redan frälsta.

Jag skriver ändå detta inlägg då så få i min vardag förstår sig på börsen. Jag har en eller två vänner jag kan på allvar ha en mer avancerad diskussion med. Resten bryr sig inte om investeringar, börsen eller liknande ämnen då det är tråkigt, svårt etc. Trots detta vill att in och tjäna massa snabba pengar och göra klipp! Å andra sidan har vi de som är säkra på sin sak och har gjort research, gjort tekniska och fundamentala analyser och YADA YADA. Ingen av dessa profiler är den optimala, även om jag är glad att den senare iallafall vågat handla något på börsen.

Okunskap kostar pengar på börsen. Kan man bara förstå marknadens natur så kommer man våga investera mycket pengar kontinuerligt utan rädslan att ”oturen” gör att dina innehav halveras i värde. Den här kunskapen är oerhört viktig för en person som jagar ekonomisk frihet då aktier är mer eller mindre den enklaste och minst krävande grunden för en substantiell passiv inkomst. 

Det absolut viktigaste att förstå gällande börsen är att trots att spekulation, händelser i världen, bolagens prestationer etc. så har börsen historiskt alltid gått upp i det långa loppet. Människor presterar, bolagen tjänar pengar, bolagen ger utdelning och så går kretsloppet runt. Och vi blir hela tiden bättre på saker, avancerar i teknik osv vilket gör oss mer effektiva och då även bolagen effektivare och genererar ännu mer vinst. Världens börser har historiskt gått upp runt 11% i genomsnitt per år, justerat för inflation 7% (5% från värdeökning, 2% från utdelningar). Självklart går börsen också ner temporärt, men se det då som rea, istället för att få panik.

Det nästan viktigaste är att förstå att vi inte kan slå marknaden. Det dock lika viktigt att förstå att det är ingen magi att få genomsnittlig avkastning. Istället för att jaga enskilda aktier, dvs nålen i höstacken, så köper vi nästan alla aktier på börsen genom indexfonder med låga avgifter. Forskningen sista 50 åren har bevisat att analytikerna med kostymer slår inte att köpa hela index (för er nördar kan ni söka på Eugene Fama och John Bogle som är gurus på att bevisa hur lurade vi blir av rådgivarnas råd). I dessa fonder kan du få en liten andel i tusentals bolag på en gång vilket sprider risk och avkastar varken mer eller mindre än din kostymnisse. 

Jag handlar både enskilda aktier och fonder. Men jag sitter med detta säkert två-tre timmar om dagen av intresse. För er som inte är intresserade rekommenderar jag ett automatiserat sparande i breda fonder med låga avgifter, t.ex Avanza Zero, SPP Aktiefond Global m.fl. Glöm bort och låta månadsinsättningarna ticka på. Även om det året av ditt sparande kraschar på börsen så har det med allra största sannolikhet hämtat sig på 10 år och då förutsetts att du inte köpa fler andelar när det varit rea!

Jag vill avsluta dagens inlägg med bilden nedan. Den visar amerikanska S&P500 indexet med avkastning på sjuårsintervaller. Det är ytterst sällan som man inte fått avkastning på en sjuårsperiod (observera att det förutsätter att du inte köper mer andelar när värdet gått ner, vilket man ska göra självklart, då det är rea). 

Image result for stock gains over 10 year periods

 

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar