En av våra mest beskattade produktkategorier: Alkohol

0

Igår var jag ute med ett par vänner och käkade middag och drack flertalet öl och drinkar. Fantastiskt trevligt och något vi gör alltför sällan. Redan tidigt under kvällen slog det mig att det blir ett perfekt inlägg  här.

Detta är en plats där vi jobbar mot det goda livet. Alkohol och andra droger av liknande slag hamnar i konflikt med att optimera din ekonomiska situation. Men självklart måste man kunna ta sig några glas då och då även om jag lyfter på hatten till er som inte rör dessa typer av substanser överhuvudtaget, men ibland behöver iallafall jag ha det jävligt trevligt som man bara kan ha på det där berusade sättet.

Alkohol bör ju vara den vanan som lättast får den genomsnittlige svensken att helt tappa kontrollen och ta mängder av dåliga beslut. Hur ska man tänka kring alkoholen då? Den är både dyr och dålig för din hälsa och passar inte alls in på vår optimala livsstil?

Jag har inga medicinska färdigheter så kan jag inte kommentera hur pass mycket man bör dricka för att inte påverka sin hälsa, men siffrorna kan vi försöka räkna på. 

Ponera att du i 30 års åldern går ut till någon form av restaurang, bar eller liknande en gång i veckan. Där konsumerar du alkohol. Varannan vecka tre öl och två drinkar, och varannan vecka tre glas vin. Så på en månad har vi då 4 drinkar (4 x 120 = 480) , 6 öl (70 x 6 = 420) samt tre glas vin (70 x 3 = 210) vilket landar på ungefär 1100:-. Jag kan bara relatera till min vänskapskrets, men detta representerar absolut en av de personerna som dricker minst. Lägg till att man dricker en del från systemet också så blir siffran ännu mer. Men dessa 1100:- hade med genomsnittlig 7% avkastning varit runt 195.000 på 10 år. 

Om inte min poäng redan är uppenbar för er nu så passar inte alkohol köpt på restauranger och barer inte in på vårt mål. EN DRINK PER MÅNAD DU KÖPER FÖR 120:- HADE GETT DIG 21.000 PÅ TIO ÅR MED GENOMSNITTLIG AVKASTNING. Låt det sjunka in lite, hur många drinkar har du druckit i ditt liv? 100? 1000? 

Vad har vi för alternativ då?

Jag brukar ta mig på något sätt till Puttgarden, Tyskland en gång per år eller vartannat år, fyller upp en SUV/minibuss med godsaker till 70% lägre pris än Systembolaget och delar resekostnader med två släktingar eller vänner. Då handlar du ett eller två års behov. Sedan kör vi förfester med egengjorda drinkar till typ en tiondel av priset mot vad baren tar. Kompletterar med två-tre öl ute på krogen vilket blir en human totalkostnad för kvällen, utan att gå miste om något. 

Så kom ihåg att det finns alternativ. Känslan att vara ekonomiskt fri slår känslan av att spendera 1000:- i en bar tusenfaldigat om du frågar mig.

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar