Hur man halverar kostnaderna för matvaror

0

Igår var jag med min fru och syster på en släktings födelsedagsfest. Det bjöds på rätt trevlig plockmat. Små knyten med fetaost/spenat, mozzarellaost, chark, pizzabullar m.m. Mycket tid hade lagts och vännerna var nog positivt överraskande att det fanns annat än chips och nötter. 

Vi har det bra idag som när som helst och var som helst kan få tag på vilken mat som helst. Från vilket kök i världen som helst. Färdiglagat eller som matvaror. Detta är otroligt lyxigt men också problematiskt ur ett miljöperspektiv men också för vår plånbok. Jag har hört skräckexempel från vänner och kollegor som i sina stressiga liv kan spendera upp till 10.000 i månaden på mat då alla mål mat köps färdiglagade från restauranger. Och detta är på inget sätt någon mångmiljonär utan personer som har bolån och billån som de flesta andra. 

I Sverige så är säger Konsumentverkets kalkyl att en vuxen människas mat ska kosta 2500kr per månad. Men jag menar på att maten kostar vad du spenderar på mat. Det går alltså att ändra sitt köpbeteende gällande en av våra största utgiftsposter. Konsumentverket räknar på genomsnittliga kostnader men för oss som strävar efter bättre resultat än genomsnittet finns det svängrum. 

Då behöver man förstå vad man köper. Du ska konsumera 3 mål om dagen, runt 2000-2500 kalorier, 30 dagar per månad optimalt. Det blir inte så mycket mat som man kan tro. Man ska inte snåla på kvalité eller sluta dricka kaffe, men köpbeteende måste förändras. Att efter jobbet gå in på lokala butiken och väl på plats tänka ”vad är jag sugen på ikväll?” är som upplagt för att misslyckas. Då blir kostnaden per tallrik med största sannolikhet grotesk. Istället kan du komma långt med lite planering. 

Jag köper nästan bara kampanjvaror som jag vet är prisnedsatta. Detta kräver en förkunskap vad som är standardpris för en produkt. Om man följer detta mönster, så kommer du ha allt du vill ha för att kunna laga vad som helst, när som helst. Kritik kan komma då att man blir låst att varje vecka köpa specifika varor. Men sanningen är att efter 2-3 veckor har majoriteten av alla dina varor du normalt köper varit på någon form av kampanj. 

Jag köper alltid stora mängder när något är billigt. Går det att lagra i frys eller i källaren, och det är kraftigt rabatterat, tveka inte att plocka på dig. Varor som alltid går åt i hemmet, bör du kunna köpa mängder av. Senaste köper var färsk svensk nötfärs för 39kr/kg på Willys. Man fick maximalt köpa tre kilo, självklart köpte jag tre kilo.

Man ska också undvika produkter som inte är i säsong. Det finns extra exempel, som svensk färskpotatis till midsommar eller kräftor i september. Helst ska man undvika och försöka handla produkter som ligger rätt i säsong. 

Slutligen så lagar vi majoritet storkok. Ofta gör vi 5+ portioner för oss två. Lagar alla matlådor för veckan samtidigt. Genom uppskalningen av matlagningen går det åt mindre resurser och vi kommer ner i kostnad per måltid.

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar