Börsen på högsta någonsin

2

SP500 indexet bortanför Atlanten slog alltså nytt rekord under den gångna veckan. Ska man oroa sig och plocka hem vinst?

Jag hade nyligen en genomgång för några bekanta gällande att investera sina pengar på börsen. Vi diskuterade investeringsfilosofier, diversifiering, risk, avkastning och rent praktiskt vilken mäklare som är bäst och vilka aktier/fonder jag spenderat mina pengar på. Jag har haft en sådan genomgång för ett par månader sen här på bloggen, men det kan vara dags att uppdatera status och innehav för er här på bloggen.

Nåväl, tillbaka till ämnet. Under diskussionen med mina bekanta så kom frågan om man nu ska plocka ut sina vinster som tillkommit under 2019 för att senare köpa in sig billigare när konjunkturen kommer. Denna fråga måste vara bland de mesta ställda gällande börsen. Som vi diskuterat tidigare, så finns ingen forskning som visar att man kan timea börsen som gemene investerare utan insiderinsyn.

Däremot, så finns en hel del forskning som visar att om du stannar på börsen både i hög- och lågkonjunktur, så kommer du att i det längre loppet belönas. För er som är källkritiska, läs gärna Eugene Fama och John Bogles verk på ämnet.

Detta går ganska lätt att illustrera. Om ni kikar på bilden nedan, så har tidigare börskrascher varit snabba och relativt brutala. MEN, och det är ett stort men, återhämtningarna som kommit efteråt har varit förkrossande större än krascherna.

Så vänner, fortsätt köpa in er med pengar ni kan undanvara. När kraschen kommer, då är vi där och fortsätter köpa, men nu på rean!

 

Trevlig söndag!

Advertisements
Dela

Om författaren

2 kommentarer

    • Frugality on

      Tack för kommentaren! Varför uppfinna hjulet? 🙂 Insåg nu att jag kikat på din blogg för länge sedan – men kopplade inte med namnet. (Nästan lite starstruck just nu)

Lämna en kommentar