Det lönar sig att vara optimist

2

Jag är optimistisk för framtiden. Jag tror att vi kommer fortsatt få en ökad standard, lära oss att bättre ta hand om planeten och leva längre. Vi kommer innovera vidare och kommersialisera bra produkter och tjänster även i framtiden. Kommande generationer kommer bli smartare än vad vi kunnat bli, och detta kommer vi kunna följa till 110 års ålder. Självklart kommer det inte gå smärtfritt, utan problem och utmaningar som människan alltid mött, kommer hålla oss fokuserade och i trim.

Kanske kontroversiellt för några av er, men jag brukar jämföra första Star Trek serien från 60-talet med verkligheten nu, och det är kusligt vad man då ansåg passa i en serie som Star Trek som finns runtom i världen just nu. Tyvärr tror jag inte att majoriteten är med mig. När vi blir smartare människor, kalkylerar vi mer och mer i vår vardag. Du förstår risk bättre, och ser den överallt. Att kalkyra risk är en stor business, detta kan man sälja på folk och allmänt sprida sin agenda genom att skrämma upp folk.

Samma typ av teorier och koncept kan man höra av bekanta gällande sin egna situation. Jobbet är skit, man är rädd att bli varslad, konjunkturen viker, ryggen gör ont, yada yada. Man går alltså från att beskriva sin situation till att skapa den. Du skapar ditt öde utifrån ditt mindset. Detta är forskat på längre. Självklart påverkar turen ditt öde till stor del. Växer man upp i en dålig miljö eller å andra sidan med föräldrar som stöttar än i allt så sätter detta på plats attribut hos dig som är svåra att förändra. Men precis som mindre kompetenta människor har bättre jobb än dig och mindre attraktiva personer får till det med mer attraktiva personer än vad du gör, så är det något med konceptet att turen gör ödet som inte håller.

Det är detta som är optimism.

Positiva effekter av optimism är oberäkneliga. Människor kommer dras till dig, du vågar mer, du släpper saker du inte kan påverka osv. Optimism är superviktigt för att verkligen tro på det du gör. Om du programmerar dig att du är en superfrisk person, så kommer du se en förkylning som bara en liten vägbula, istället för att låta det gör dig ”sjuk”. Å andra sidan, kombineras detta positivt tänkande med kompetens så blir det hur bra som helst. Det är dessa människor som sedan blir ledare. Utan optimism, så blir man ofta en dålig ledare.

Så se alltid glaset halvfullt, livet är för kort för att vara pessimist.

 

Advertisements
Dela

Om författaren

2 kommentarer

 1. Hear hear!

  The age of fear helt enkelt, eller sell fear kanske är mer lämpligt. Vilken skit.
  Själv har jag vänt min egen tankeskuta och ignorerar allt brus och försöker se mänskligheten för vad vi är, en dynga som kravlar oss uppåt o framåt.

  Steven Pinker och Hans Rosling är mina profeter, och positiva nyheter det enda jag vill få i mig.
  Datan pekar på att, trots allt är denna tid nu det bästa vi har haft någonsin och det kommer troligen blir bättre. Däremot är det aldrig och kommer aldrig bli en utopi, och vi går något steg bakåt innan vi går framåt osv.

  Länkar gärna till lite mer positiva nyheter för den som gett upp.
  https://www.instagram.com/the_happy_broadcast/

  https://goodnewsmagazine.com/

  https://www.gapminder.org/

  http://www.stevenpinker.com

  Det finns annat kul att läsa än allt skräp på sociala medier.

  https://www.mrmoneymustache.com/2012/10/03/the-practical-benefits-of-outrageous-optimism/

  • Frugalism.se on

   Precis, enligt Aktuellt så är det bara skit ute i världen, men riktigt så är det inte. Men vem vill höra om botade människor eller andra positiva händelser? Inte lika kul.

Lämna en kommentar