Är jag en snåljåp?

2

Som en vanlig dödlig konsument så kan man uppfatta effektiva och finansiellt medvetna personer som snåla. Det är en vanlig missuppfattning, och något man bör undvika. Få personer gillar snåljåpar. Det finns olika typer av sådana, de som är snåla mot sin omgivning, eller de som är snåla mot sig själva. Oavsett, så är det inget att sträva efter enligt mig.

Att konsumera effektivt, men förberedelse och eftertanke, är något som alla här på bloggen bör följa slaviskt. Det är något att vara stolt över, och något mycket större än klassisk hjärndöd konsumtion. Status från hjärndöd konsumtion gäller bara bland samma typ av människor, samma sekt, och vi här på bloggen ingår inte där.

Snålhet kan porträtteras på många sätt. Att dumpstra, dvs plocka mat som redan är slängd i soporna, skulle jag påstå är snålt. Det teoretiskt frugala sättet hade varit att istället för att klättra ner i en container, så köper man maten med kort datum för 50-70% av. Eller att plocka hem ketchup från Mcdonalds för att spara 200kr per år, det är också ett typexempel på snålhet. Människor får göra som de vill, och jag är definitivt för innovativa sätt att spara in. Men vissa grejer blir för svåra för samhället att förstå, vilket kommer försvåra för dig socialt. Med åren kan man bli snålare, vilket jag tror delvis kommer från att man slutar bry sig om normer och vad andra tycker.

Jag har alltid brytt mig om vad andra tycker om mig, och jag har alltid spenderat mindre än de flesta. Mina livsval och mål har jag ändå till stor del kunnat trycka in där. Och det går vidare i livet. Att komma till jobbet i slitna gamla kläder när normen är marinblåa kostymer, det går, men försvårar antagligen för dig. Eller vara snål i ett förhållande, det kan verkligen försämra chanserna för att det ska hålla en längre tid.

Några exempel på snålhet vs effektiv frugalism:

Att förstå sociala normer och kunna parera dessa effektivt är a och o. Du måste hitta självförtroende att du är tillräckligt bra utan vissa märken eller detaljer som du egentligen inte har råd med.

Att vara snål innebär att du missgynnar dig själv eller andra. En frugal person har ett behov, planerar och utbildar sig inför det och gör det bästa valet. Snålhet innebär sällan bra planering. Ett exempel från verkliga livet: En lampa till halvljuset på bilen kan man köpa för 50kr eller 500kr enligt den snåle. För 50kr får du en lampa som går sönder snabbt, för 500kr får du en lampa som håller. Den frugala personen köper en lampa för 90kr som har fått lika bra recensioner som lampan för 500kr.

Spendera inte på dig själv. Dina dagar är rutin, så se till att spendera när du väl är samlad med nära och kära för att skapa minnen.

Så gör rätt saker, snåla inte, försök vara effektiv istället.

 

 

Advertisements
Dela

Om författaren

2 kommentarer

  1. Problemet är ju bara att en del butiker inte sänker priserna. De slänger direkt istället. Så dumpstring handlar sällan om snålhet utan om att ta tillvara på slängd mat.
    Jag hade gärna handlat rabatterat men tycker det blir allt mer sällsynt!

    • Då får man välja de butikerna som gör det! Matsmart är ett kanonställe att fylla på torrvaror. Butikskollektivet Matrebellerna har ju också mängder av rabatterade varor i sina reklamblad.

Lämna en kommentar