Fullt ös

0

Tillbaka på kontoret nu i en vecka. Det är fullt ös trots att en hel del människor är på semester. Men vad ska man göra, bara att hoppa upp i sadeln igen. Och jag hade ärligt talat en del jobbångest i söndags. Varför vet jag inte riktigt, mer än att jag gillar att vara ledig. Men helst hade jag sluppit ångesten.

Jag minns min barndom. Jag var alltid glad och växte upp i ett medelklasshem och lekte ute till sent. Före mobiltelefonerna. När man spelade bandy på gatan och annat kul. Då hade jag ångest över plugget minns jag. Jag ville ha bra betyg, men jag ville egentligen inte plugga. Nu är det väl mest jobb och trafiken i Sthlm som ger en ångest.

Tittar jag tillbaka på mitt liv, så har allt alltid löst sig. I retrospekt så var mina problem inte i närheten vad jag förstorande dem till. I mångt och mycket så lär jag mig sakta att även se på framtida problem med samma ögon. Innebär det att man tränat sig att tåla stress och ångest?

Stress och ångest

Stress finns det ju hur mycket forskning på som helst. Det har alltid funnits i människans historia på olika sätt. Det påverkar hela kroppen, gör dig deprimerad och t.o.m kan ge dig hjärt-kärl problem. Men något som är superintressant är att det är helt värdelöst för dem flesta. Nu när vi var i New York, var stressnivån väldigt hög. Gå snabbt, jobba snabbt, träna snabbt, ät snabbt. Det är egentligen inte det vi ska stressa för. Blir jag jagad av ett lejon, då är det ok att stressa och låta adrenalinet jobba. Men inte för att min chef ger mig en överoptimistisk deadline som jag ska gå och ha ångest över.

En stor del av stressen och ångesten kommer också från vår okunskap på ämnet. Hade vi vetat bättre, så hade vi kunnat valt hur vi skulle reagera på stressande situationer. Det gäller att fånga stressen i rätt moment, ta ett steg ur sin bubbla och fråga sig, vad sysslar jag med egentligen? Likaså, prata inte om det som ett fenomen. Då är det en del av dig, istället att vara något ute i världen som blåser förbi dig.

Kan du lära dig att studera stressen istället för att förslavas av den, så kommer du leva längre och antagligen bli bättre på det du gör. Gratis kommer också extra glädje att komma.

Ett boktips på ämnet om ni vill läsa eller lyssna är The stress solution av Rangan Chatterjee. En bra bok av en mycket smart och kompetent man (jag får inget av någon för denna bokrekommendation utan den är på riktigt bra).

Peace!

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar