Behöver det bli dyrt?

1

Bostadsmarknaden i Stockholm börjar visa tecken på återhämtning. Statistik visar färre objekt som blivit prissänkta, fler objekt som budas upp. Ja, ni förstår grejen. Kan detta vara slutet på Sthlmsdippen? Den som lever får se.

Och det är inte konstigt, det är huvudstaden i landet med utan tvekan den bästa arbetsmarknaden. Så Sthlm är känt för notoriskt höga bostadspriser. Och det gäller inte bara bostadspriser, det mesta är relativt dyrt i relation till större delar av landet. Finns ingen falafel för 20kr som i Malmö, jag kan knappt inte få en lägenhet för under 1,5msek även med en timmes pendling.

Men rent praktiskt, så finns det möjligheter att leva billigare än de flesta här också. Du behöver inte bo där alla vill bo, handla där alla vill handla eller göra det andra gör. Det finns alltid alternativa lösningar. Det finns alltid möjlighet för optimering och effektivisering. Byt ut det dyra mot det billigare.

Många i min egen generation jag arbetar (akademiker) med köper sig ett rum med kokvrå (en etta alltså) för 3-4 miljoner efter att ha dränerat sina och sina föräldrars besparingar. De har då bolån, studielån och minst 30% av lönen går till att betala för boendet per månad. Viktigt att veta är också att de flesta jag känner har köpt för mer eller mindre max beloppet de fick låna. Detta är standard, endast ett par känner jag till som köpte ett boende för ett mycket mindre belopp än vad de kunde låna till och det är jag och min fru.

Andra kostnader som transport skiljer sig. Matkostnader. Diverse hobbyaktiviteter ligger också högre än rikssnittet. Men som på alla andra platser kan man cykla, handla på lågprisbutiker och välja mindre kostsamma hobbys för att parera detta.

Men det är viktigt att förstå att alla egentligen försöker replikera samma livsstil som har blivit den sociala normen. Och vad vet jag, men min tanke är att precis som det är ”inne” nu att ha märkeskläder och dyrare prylar, så är detta en temporär ”samhällsstil” likt det var inne att vara hippie på 60-talet, vänster på 70-talet osv. Med miljödiskussionen vi har och Greta Thunberg, är det inte omöjligt att nästa innegrej blir minimalism (då är vi redan där, ett decennium innan massorna).

Om vi glömmer detta, så kan man ta sig ut på de yttersta stationerna av tunnelbanan och handla BILLIGT. I Sthlm finns en kedja av matbutiker som heter Matrebellerna, och håller man sig till deras annonsvaror fyller man en kasse för 100kr med både svenskt kött och grönsaker (sanna mina ord).

Stockholm är också en relativt rik stad. Och som sagt, många som egentligen inte är rika vill ge sken av det. Så dessa människor köper mängder av saker, för de tror att det ger dem livskvalité. Använd detta. Vi handlar mycket möbler och andra detaljer till hemmet på blocket. Jag har köpt en tv-bänk från en av de dyraste butikerna i stan för 10% av inköpspriset i samma skick som när den lämnade butiken.

Kostnad behöver dock inte vara den enda parametern som bestämmer vart du ska bosätta dig. Det går som sagt att hantera de flesta situationer. Men det är upp till dig om du ska kasta pengar åt alla håll eller ta dig an utmaningen.

 

Advertisements
Dela

Om författaren

1 kommentar

  1. Pingback: Besparingar under 2020 - Frugalism

Lämna en kommentar