När saker går till överdrift

2

I mitt dagliga liv så stöter jag på många människor. De jag interagerar mest med är kollegor och andra som jag träffar via jobbet. Något jag ser när jag tittar på dessa människor som en grupp är att vi som människor är mycket mer lika än vad vi tror. Jag minns i gymnasiet när någon var estetare eller någon var nörd för den gick naturvetenskapliga programmet, så var det som + och – på en magnet. Men jag har förstått att det inte är så egentligen.

Vi ser alla att saker funkar relativt lika, vi klagar på ungefär samma saker, gräset är grönare på andra sidan för de flesta. Vissa är optimister, andra pessimister. Men generellt så är vi inte så långt ifrån varandra som man kan tro.

Men vi vill försöka vara unika, leva ”vårt” liv. Många gånger vill man differentiera sig från andra i samhället genom materiella ting.  Bo i förort eller bo i innerstad. Köra BMW eller köra Dacia. Ni förstår vad jag syftar på. Och ofta överdrivs den här typen av diskussion extremt, gärna med argument som egentligen inte är de bakomliggande för det specifika köpet. Denna kulturen lever och frodas i dagens samhälle, och gör mer ont än gott tyvärr. Och alla är med på det, från vart företagen placerar sina huvudkontor, till vart ungarna vill gå i skolan.

Och det finns överallt. Folk dör på Black Friday i USA för att få köpa materiella ting billigt. Lägger 100.000 extra på en bil de tror är säkrare än andra, som om dessa människor är ingenjörer som förstår krocksäkerhet (nej, de har bara fallit offer för marknadsföring). Handlar ljud och elektronik i butiker där ”experter” ser till att du får den bästa ljudupplevelsen på ditt hemmabiosystem. Snälla, har ni människor ni vet gör sådana prioriteringar, be dessa läsa denna blogg.

Tråkigt nog så missar man då vad det verkligen handlar om. Men förstår man det och inte trillar dit, så kan man använda det till sin fördel. Är verkligen området som har 30% lägre kvadratmeterpris verkligen så mycket sämre? Det kan potentiellt röra sig om 500 meter åt ett annat håll bara. Det är bara detaljer i slutändan, inget som med största sannolikhet kommer ge dig något bättre eller sämre i det långa loppet.

Advertisements
Dela

Om författaren

2 kommentarer

    • Nja, 500 meter skiljer knappt mellan Rinkeby och Östermalm, samt att ta det är ett helt annat socialt klimat i respektive stadsdel. Men säg, Hammarby Sjöstad och Sickla? 2 miljoner i skillnad på en 3:a där.

Lämna en kommentar