Dra sig tillbaka

0

Ens ekonomiska situation påverkar en hela livet. Du föds rik eller fattig, du dör rik eller fattig. Med stor sannolikhet har du inte heller fått någon större utbildning på hur man hanterar sin ekonomi, då detta tyvärr inte lärs ut i den delen av skolgången som är tvingande. Du har säkert svävande mål om vad du vill göra med dina pengar, och anser säkert att nog aldrig är tillräckligt.

Det är helt okej. Detta är majoriteten av befolkningen. Överallt i samhället kan man trilla dit på diverse reklam eller falla över för alldeles för mycket bekvämligheter. Få människor klarar att parera alla dessa intryck. Jag är definitivt inte en av dem, även om jag blivit duktig på att känna igen dem. Såna som jag kan istället säga att tillräckligt mycket pengar finns aldrig. Man ska alltid ha mer för att vara helt säker. Så man säljer sin allra största resurs, tid, till någon relativt billigt.

För att kunna dra sig tillbaka behöver man ha pengarna för de kommande årens kostnader. Personligen tror jag att jag ska ha någonstans runt 15.000 netto för att kunna upprätthålla en livsstil som jag hade trivts med. Alltså 180.000 per år, exklusive inflation. För en period på 40 år, så är det 7,2 miljoner jag hade behövt idag. Skulle jag spara ihop detta med 10.000 (få kan spara så mycket, jag vet) i månaden skulle det ta cirka 22 år med 8% avkastning. Detta är en överförenklad uträkning, då det händer saker på vägen, jag får också en pension längre fram som kan stötta mig. Jag tror det hade kunnat gå fortare.

Allt handlar om att lära sig att det finns något som är nog. En nivå där du kan säga att det räcker. Trots vad reklam, samhället och andra krafter vill få dig att tro. Det går absolut att tänka att även om du går miste om mer besparingar till framtiden så kan du få mer fri tid, och då inte när mer än halva livet gått åt. Så bryt kedjorna till den orealistiska säkerhet du strävar efter genom att ge med dig till en svaghet du försöker parera. Mer pengar än du behöver gör inte lyckligare. Att göra det du inte vill göra längre än du måste, gör dig däremot mera olycklig, detta garanterar jag er.

Ha en härlig helg kära bröder och systrar! Vi fixar detta!

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar