Guldkant på vardagen

0

Det börjar bli höst. Markant kallare temperaturer, speciellt när solen gått ner. Sådan är väl september, man drömmer sig bort och tänker att man spenderar sin september runt medelhavet (med 30 graders dagstemperaturer). Någon gång hoppas jag detta kan bli verklighet, men det är en bit ifrån fortfarande.

Men vi är på rätt väg iallafall. Vi tar medvetna och aktiva val för att förbättra vårt liv och vår finansiella situation. För vi vet vad detta betyder för våra liv, både gällande resan dit och målet. Vi optimerar livet, mot ett välbärgat men också lyckligt sådant, även om de inte korrelerar helt som vi tidigare diskuterat.

Det låter ju relativt enkelt. Men förvånansvärt många missar att göra dessa ”enkla” ändringar i sitt liv. I Sverige är ju det fantastiskt bra om man kan spara 10%, det är liksom normen för att bra sparande. Tyvärr med detta riktmärke, så kan man enbart nå en bråkdel av din förmögenhet man faktiskt kan uppnå under en livstid. Problemet är egentligen inte relaterat till din ekonomi för att uppnå detta, utan det handlar om mänskliga beteenden. Det är svårt att ändra en vana, oavsett om det gäller mat, rökning eller ekonomi.

Att öka sin sparkvot kommer innebära mindre komfort. För det är oftast det vi lägger mycket pengar från. Från Lyxfällan till miljardärer, komfort är hårdvaluta. Slippa laga mat, slippa gå, slippa ditten, slippa datten. Komfort blir tyvärr alltså också en vana, en dekadent sådan. Det är ofta komfort som står mellan ett liv i skuld mot ett välbärgat liv. Vi har diskuterat detta tidigare, och det är i mångt och mycket att attackera komfort med optimeringar och effektiviseringar som ger bra utväxling.

Mycket av detta har slagit mig när jag läst Thinking, Fast and Slow av Daniel Kahneman. Ska man summera budskapet i boken (inte helt klar än dock!) så handlar det om att vi sätter käppar för oss själva med hur vi tänker. Vi vet att något vi gör är fel, ändå gör vi det. Ta gärna och läs denna bok, mycket klokt budskap som ger flera ”aha”-upplevelser.

Detta är relevant att förstå då det är lätt att skapa rutiner och ändra beteenden när detta är bemästrat. Du behöver då inte heller falla offer för någon dumdristig och dyr vana, som egentligen inte ger dig speciellt mycket, typ beställa UBER eats mat för en person så att en pizza blir 180kr inklusive leveransavgiften. Detta kan vara jäkligt bra en gång, om maten verkligen ”hit the spot”. Men det kan också bli en rutin att inte laga någon middag för att äta samma mat varje dag till ett ockerpris.

Jag är på inget sätt en expert på hur man tar sig ur ”rutinloopen” för att bryta ett mönsterbeteende, men det blir något jag behöver jobba vidare med. Generellt så tror jag att förstå rutiner kommer hjälpa dig att ändra på dem som inte ger något värde och ersätta dem med produktivt beteende.

Hur du än väljer att göra, så ska jag se till att vi vidare diskuterar detta framöver här på bloggen.

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar