Inga snöbollar ännu, eller?

0

Med ett sådant börsår bakom oss så funderar jag på hur sjuk värdeökningseffekten egentligen är. Mina investerade pengar ökade i värde med cirka en tredjedel av vad jag tjänar i lön netto på ett år. Men tiden jag har lagt för att förvärva dessa pengar (diverse studier på nätet vilka fonder och bolag som är intressanta) är en bråkdel av vad jag behövt lägga på de pengar jag har förvärvat via min anställning.

När pengar jobbar, så är de onekligen effektiva majoriteten av tiden. Du skapar denna armé av pengar som i sin tur skapar pengar åt dig. Till slut så kommer dessa tjäna mer än vad du gör på ditt vanliga jobb! Det som är ännu sjukare är att det blir en exponentiell effekt, så de nya pengarna som tillkommer kommer i sin tur tjäna ännu mer pengar. Efter 20 år så har den effekten blivit så stor att du har ingen chans att tjäna ikapp samma typ av värdeskapande.

Det här är egentligen inte något nytt. Det är statistiskt bevisat sedan länge och är i mångt och mycket en grundpelare i kapitalismen. Det som däremot är mer okänt är hur pass snabbt och exponentiellt den här effekten fungerar.

Tiden är vår vän i detta, och för er yngre ni har ni här en gyllene biljett för framtiden. Spola Redbullen och tryck in dessa 500 kr per månad i en billig indexfond så kommer ni tacka er själva längre fram i livet. Det är de första åren som är de tuffa, sedan kommer det flyta på av sig självt. Tänk att 100.000 känns mycket nu, det är mycket pengar. Till en miljon behöver du tiodubbla pengarna. Men från 1 miljon till 2 miljoner behöver du bara dubbla pengarna! Har du tidigare klarat tiodubbla så kommer du klara att dubbla dem senare!

Ha en trevlig helg nu!

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar