Frugalism.se aktie- och fondportfölj

Som vi gått igenom tidigare är investeringar på börsen a och o i resan mot ekonomisk frihet. Jag tänkte denna onsdagskväll dela med mig av mina innehav i den portfölj jag köper för att behålla, förhoppningsvis, för evigt.

De flesta svenskar aktier är av de förhoppningsvis stabilare på börsen, kanske H&M exkluderat. De har alla mycket lång historik och har gått bra historiskt, även här får vi kanske exkludera Telia, även om min tanke är att Telia kan bli sådant. 

Fonderna är av de billigaste slaget, indexfonder delade på Sverige, globalt och Asien. Historiskt gått superbt, och är något jag kommer försöka vikta mer då fonderna idag står för cirka 20% av portföljen. 

De amerikanska aktierna är de flesta klassiska utdelningsaktier. Några av dom som General Mills och General Motors kommer jag troligen att sälja av då de känns aningen instabila framöver. General Mills har tunga varumärken, men det mest är halvfabrikat, vilket jag känner mig osäker på framöver när hälsa blir viktigare i världen. GM har en del att bevisa, om dom klarar el-bilsrevolutionen, men GM kanske får stanna som en liten joker.

Danske Bank plockade jag in idag 19/9 på en relativt lågt värderad kurs efter deras pengatvätt i baltländerna. Det är en fallande kniv och det kan komma böter från USA på miljardbelopp vilket troligen inte är inprisat i dagens kurs. Blir det ett större fall när detta uppdagas, så blir det ett större köp än vad dagens köp var.

Generellt när det gäller att att välja aktier gillar jag mer produkterna som finns i hyllorna och säljer oavsett konjunktur som läsk, tvättmedel och andra daglig varor, gärna med starka varumärken. Det är nästan en total avsaknad i portföljen på FAANGS eller teknikbolag, just för att det är få teknikbolag som överlevt kontinuerliga decennier. 

Aktier kan vara krångligt och ta tid, så har man inte intresset, så funkar globala indexfonder kanon som nämnt tidigare i bloggen. Ett tips som ni säker inte missat är Avanza Global som är världens billigaste indexfond. Den följer ett betrott index med 1500 bolag så det är på inget sätt en sämre produkt än andra, bara billigare.

Värt att nämna är att vi är i den längsta uppgången av världsindex någonsin och att ett köp nu kan potentiellt innebära att man får se lägre värderingar de kommande åren. Men viktigt att poängtera att för egen del så köper jag för att hålla en väldigt lång period så det borde inte påverka nämnvärt. På en 20 års period så kommer det ha återhämtat sig med råge i sådana fall, plus att du fått handla på rea under tiden!

Innan jag kryper ner i soffan så får jag vill köra en disclaimer och säga att Avanza ger mig inget för att tipsa er om deras Globalfond. Dock alltid ööpen för förslag (om typ Johanna Kull eller Nicklas Andersson skulle vara här och snoka!). 

Bästa tillfället att investera på börsen!

Jag har skrivit ett par artiklar angående investerarämnet, bland annat om att börserna globalt har historiskt avkastat i genomsnitt 7% iallafall sedan efter andra världskriget. Hur kunde man få denna avkastning, vad var det som låg till grund för detta? Kan vi vara säkra på att framtiden bär lika bra avkastning?

Bolagens aktier påverkas av hur bolaget går rent finansiellt. Säljer man bra, gör stora vinster, så kommer bolagets aktie oftast att bli dyrare och vara värd mer än vad man betalade för den. Priset på aktien påverkas också av hur investerare tror att bolaget kommer gå i framtiden.

Ta Tesla som ett exempel. Bolaget gör miljardförluster, ändå kostar en aktie 278 dollar i skrivande stund. I detta värde är en enorm förväntan att bolaget i framtiden kommer göra vinst, vem skulle annars betala sådana pengar för ett sjunkande skepp?

Å andra sidan har du då bolag som idag gör ok vinster men som är i branscher där det kanske inte finns mycket utrymme till att öka vinster. Där kan ett exempel vara Telia där man har väldigt liten ökning av marknaden och istället måste leta andra branscher eller annat. 

Ingen kan förutspå bolagens vinster på längre sikt och det är därför vi har en börs där det går upp och ner varje dag. Som tur är så kan vi använda historiken och börsens historiska värden som en riktlinje för framtiden och se mönster från detta. 

Så tillbaka  till dagens ämne? När är bästa tillfället? Det korta svaret är att ingen vet. Det vi kan se i dagens läge är att vi är historiskt på höga värderingar och Stockholms börsindex är på den historiskt näst högsta nivån. Detta innebär då att man ska förstå att historiskt sett, så köper man på relativt dyra nivåer. Det finns möjlighet att denna börscykel närmar sig sin topp och då kan ta det potentiellt ta ett decennium att komma tillbaka. Det finns också en möjlighet att de låga räntorna hänger sig kvar och i brist på avkastning på bankkontot så håller folk sina pengar på börsen vilket ger ett par bra år till. Ingen vet som sagt.

Jag brukar rekommendera folk, även om det inte är bättre än någon annan lösning rent avkastningsmässigt historiskt sett, att använda sig att något man på engelska kallar dollar-cost-average. På svenska månadsspara egentligen. Då köper du när det är dyrt, men också när det är billigt. När det är billigt kan vi också lägga in eventuella kontantreserver för att ytterligare få en bättre utväxling. Framförallt är detta psykologiskt bekvämare än att köra in alla pengar på ett bräde.