Vart börjar jag?

0

Jag sparar egentligen inte till ett definitivt mål, målet är ändå relativt diffust. Jag vill inte vara beroende av en anställning, fine, men resan dit väger minst lika tungt. Du ska inte behöva behöva göra avkall på kritiska kostnader som du behöver ta. Inte behöva bli snål till bibliska proportioner. Men människan ogillar ofta förändringar och en idé kan vara att praktiskt lösa sin specifika situation med små steg.

När du väl slutar köpa kaffe ute, slutar handla dåliga kalorier i form av godis, snacks eller lunch för hundralappen varje dag kommer det börja formas ett saldo på ditt konto. Lön, sälja på blocket och annat ramla in där. Det är en skön känsla och se högen växa. Ditt jobb blir ju att förvalta högen. Då och då tänka till hur mycket som behövs för kommande period och placera resten på något ställe där pengarna kan göra nytta. Antingen i form av ränta till dig, eller lägre ränta som du betalar till någon annan.

Av denna handling får du två effekter. Du tänker till flera gånger om du ska göra ett köp om du inte har högar av pengar på kontot, de ska ju räcka för en given period. Den andra effekten blir att pengarna ”jobbar”. På ett vanligt bankkonto i en svensk bank idag är det fika 24/7 för pengarna, därför är vi redo att placera dem där de gör mest nytta.

Lite enkla regler man kan sätta upp för detta är att egentligen alla lån som inte är bolån ska prioriteras att betas av. Billån, kreditkort och liknande krediter som är DYRA. Har man billigare lån, t.ex >2% bolån, ska dessa amorteras självfallet till en viss punkt, men mer pengar ska skiftas till investeringar då man historiskt lätt kan få mer än 2% avkastning via t.ex aktier och fonder. Betalar du då av lånet med pengarna så använder du dem med maximal effekt.

Självklart är det förenklat och det kan finnas alla möjliga avvikelser men grunderna finns i texten ovanför. Du kan läsa flera böcker och sammanfatta ner dem till ungefär detta (precis vad jag har gjort). Vill man slippa detta kan man följa bloggen istället.

Så har du 100.000 till historiskt genomsnittlig avkastning på 7% så har du efter ett år 107.000, efter två år 114.500 och när snöbollen är i rullning går det snabbare än du tror. Snart har du 1.000.000 och 70.000 ramlar in varje år. Två sköna semestrar per år för 2 barn och två vuxna.

 

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar