Att se syftet

0

Syftet med att spara är inte att ha massvis av pengar. Det finns ett djupare syfte som man måste se och förstå. För att inte flumma ur kurs här ska jag försöka beskriva de primära syftena så som jag ser det.

Att ineffektiva använda resurser är inte bara negativt för din plånbok. Det är katastrofalt för planeten. Att köpa en Prius, Leaf eller Tesla hjälper inte miljön, det är trots allt en bil! Käka mängder av kött, bo stort och rymligt. Listan kan göras lång på ineffektivt användande av resurser. Ta med dig detta mindset när du gör inköp av alla slag. För inköp måste du göra. Lösningen på världens problem är inte att inte förbruka resurser, då detta är ett krav för att fortleva. 

En annan kritisk psykisk effekt man måste förstå är den temporära tillfredsställelse som ett köp ger. Blir du olycklig om du inte kan ta på spenderarbrallorna och gå bananas fredagen lönen droppar in? Det är ett studerat fenomen och det enkla svaret är nej. Tvärtom.

Så du har läst tre inlägg nu, det betyder att det finns ett intresse för ämnet. Syftet med att spara är inte att ha massvis med pengar. Jag känner flera som just har massvis med pengar och jakten på mer gör att dessa individer inte är nöjda, glada eller lyckliga med sitt liv. 

Att nå denna nästa dimension i livet kräver att många kemiska processer är igång i hjärnan. Du når dessa temporärt på en grundnivå med god mat, shopping, fest, sex etc. Du utökar detta med att skapa familj, inreda hemmet. Det är så vi har tänkt att leva under en längre tid som homo sapiens och då är det härligt att belöna sig när man jagat detta under en period. 

Shopping triggar ju några av dessa kemiska processer. Kommer du i en sportbil av valfritt slag får du kanske folks uppmärksamhet. Någon tittar på din dyra klocka. 

Men fundera på vad som egentligen gör en lycklig. Alla bilar jag kört och ägt har efter en eller två månader blivit ett transportmedel istället för ”måste bilen” när jag väl var spekulant på bilen. Istället när jag funderar så handlar det om att jag vill spendera tid med familj, släkt och vänner. Läsa privatekonomi-relaterade böcker på en strand i värme. Ha tid till att träna dagligen. Baka olika sorters bröd. Ha tid att resa en del. 

Inga av ovanstående aktiviteter är extrema enligt mig. Relativt ordinära aktiviteter. Problemet är ju att jag inte har tid, jag måste ju jobba 8 timmar för att kunna leva! Det finns ingen tid! Hur ska jag annars ha råd med en Iphone X för 12.000:-?!

Denna önskan att köpa mig en Iphone X hamnar dock väldigt långt ner på prioritetslistan.  Önskan att köpa mig mer tid är större. Därför investerar jag hellre 12.000:- i något som ger mig en passiv inkomst så att jag kan ägna mig åt de primära aktiviteterna som gör mig lycklig inom en relativt snar framtid.

 

 

 

 

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar