FIRE?

0

Sedan första gången jag hörde talas om FIRE och konceptet att ”pensionera” sig vid 30 eller 40 så insåg jag att detta var något för mig. Detta är en grundpelare i denna blogg och en av få bloggar mig veterligen som diskuterar konceptet ur ett svenskt perspektiv. 

Föregående generationer levde relativt stereotypa pensionärsliv även med dagens syn. Du knegade till 65, hoppades du skulle ha hälsan i behåll för att hinna med så mycket som möjligt med barnbarn eller hobbys. Många i min närhet såg 16-65 som åren man skulle jobba och det var inget mer med det. Att du under detta slit spenderar majoriteten av ditt liv och förlorar hälsa, syn och all önskan till att förändra något i din vardag, det var ingen som anmärkte på. 

Ovanstående stycke ger ju mig ångest. Jag tänker inte falla ner i samma fälla och knega ut livet medan möjligheter att förverkliga drömmar flyger förbi. Min syn på det hela är att jag ska kunna göra det jag vill och har möjlighet till i en balanserad livsstil. Jag ska kunna välja var och när jag vill jobba och själv anpassa mitt schema. 

Idén är att du drar in tillräckligt mycket för att täcka dina kostnader, dina trimmade kostnader dvs. Om du kan leva på 40% av det du gör av med nu så kan du sluta jobba när du sparat ihop tillräckligt mycket för att sluta spara de andra 60%. De 40% genereras av  dina passiva inkomster, eller en hobby exempelvis, som sedan täcker dina kostnader. Vips har du en situation där boendekostnad, mat, räkningar täcks utan att du behöver lyfta ett finger varje månad. Det mina vänner (om någon läser kommentera gärna!), är livskvalité. Och det är inte ett omöjligt scenario för de flesta av er.

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar