Hur stor är din buffert?

0

Att ha någon form av buffert är ett måste för att livet ska kunna glida på så friktionsfritt som möjligt. Men det är en fin linje mellan att ha en hälsosam buffert och ha pengar som ligger på ett sparkonto utan någon ränta alls samtidigt som du har räntekostnader på annat håll.  Jag har personligen i dagens ränteläge en smärtgräns vid 2-3% ränta vilket får räknas till en låg toleransnivå av räntekostnader. Psykiskt känns det då mer värt för mig att betala av lånet än att istället ha dessa pengar till en antaglig genomsnittlig avkastning på 7%. 

Men buffert håller jag också på kontot. Planen är att ha 6 månaders driftskostnader sparade vilket också är högre än många FIRE bloggar förespråkar. Men tanken är att kunna i ett worst case scenario bli sparkad, söka nytt jobb ett par månader och invänta en första lön i efterhand. En snabb huvudräkning ger siffrorna 6 x 10.000 = 60.000. Då kan jag betala alla räkningar, äta, tanka bilen (lyx!) och leva. Detta är ju relativt unikt för min livssituation men det är enkelt att dra ett genomsnitt på sina bankkontoutdrag och basera bufferten därifrån. 

Har man dock krediter med högre räntor så kan ju mer pengar gå till att betala av dessa men generellt är 3 månaders kostnader ett minimum för att inte hamna i alltför svåra situationer. 

Vi ska fördjupa oss mer i buffertar i framtida inlägg då jag VET att det är ett problem i Sverige att befolkningen har en mindre buffert än vad dem egentligen behöver!

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar