Sälja in FIRE till sin partner

0

Att sälja in en resurseffektiv och ekonomisk livsstil är ingen lek om ens partner är van vid att åka till köpcentrum för att shoppa, käkar ofta ute eller gillar 80:- smoothies på någon franchisekedja. Det är också kritiskt då ditt finansiella imperium kräver att din partner är med på noterna. Du undrar säkert var du hittar en partner som kan anamma livsstilen, men chansen finns att ni som redan har en partner kan få denne att bli inspirerad, det krävs bara att du kan sälja in det på rätt sätt!

När jag och min fästmö började träffas så hade vi med oss in i relationen det spenderar-mönster vi haft sedan tidigare. Detta har i mångt och mycket formats redan i barndomen utifrån familjens finansiella situation, uppfostran m.m. Hon var inte riktigt finansiellt medveten till den nivå jag var för ett par år sedan, även om jag var mer av en ”normal” person än vad jag kan ses som idag. Det var alltid senaste mobilen, dyra kläder, köpkaffe och handlade mesta av maten och förbrukningsvarorna på lokala Coop eller Ica. Jag å andra sidan lagade aldrig mat, hade dyra medlemskap på gym, köpte mycket dator och tv-spel. Men vi klarade oss ändå ok, som resten av er. Vi hade inte heller några gemensamma mål initialt, så vi höll finanserna mestadels separerade. 

Jag började snabbt ifrågasätta varför Netflix ska ticka 100:- varje månad när vi inte tittat alls eller varför varje ny generation Iphone behövs och ju mer vi diskuterade dessa små blodsugande kostnader hit och dit så fanns ändå viljan där. När jag började förklara att vi borde ha större mål att lägga undan till var det egentligen aldrig någon diskussion om att kaffe för 60:- måste bort. Lägg till lite ränta på ränta diskussion, du kan jobba 50% vid 40 om du vill eller kanske starta något eget, så var det som en pollett trillade ner. Bilen behövde inte längre vara en BMW eller Audi. Det gick att hoppa över en generation Iphone.

Idag går en stor del av lönen direkt till ISK:n. Maten handlas en gång i veckan efter rabattbladet gåtts igenom. Heminredning och möbler letar vi på blocket. Mestadels att prata pengar idag hos oss är en trevlig upplevelse. Jag tror nyckeln ligger i att lägga fram ”the bigger picture” dvs alternativen du missar i och med din latte, ditt mobilabbonemang osv. Klarar du av att måla den bilden på ett bra sätt, så är din partner med på tåget snabbare än du tror!

 

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar