Change!

0

Tänk er att ni lever under stenåldern. Man samlade, bytte, jagade det man behövde. Man hade några enkla verktyg. Livsstilen var simpel och få avvek från dessa sysslor och detta under en lång period av tid. Världen förändrades inte mycket på 100 år.

Spola fram till 1900 och lev 100 år. Mediciner, teknik och vi reste t.o.m till månen under denna period. Världens förändring accelererade oerhört under denna period i jämförelse med stenåldern.

Vi människor gillar inte förändring, vi uppskattar den sällan. Därför har vi svårt att relatera till förändring och se accelererad förändring. Frågar du någon hur det ser ut om 20 år, så kommer man automatiskt jämföra med föregående 20 års period. Att förändring är accelererande tas inte i hänsyn.

Detta gäller i synnerhet alla produkter vi köper. Ofta ”håller” inte produkterna mer än några månader innan man tröttnar och gärna köper något nytt. Idag däremot med hjälpmedel för att hitta begagnade produkter så finns det ingen anledning att köpa något sprillans nytt från butik. 

Ibland måste man ju dock göra just det, köpa något nytt i butik. Jag brukar då tänka enligt nedan med en mobil som exempel:

  • Begäran uppstår att köpa produkt A efter att ha sett reklamen med sin idol i – så sweet med en sprillans ny mobiltelefon för 10.000:-
  • Analysera behovet och tänk till om det ger mervärde/glädje i livet – jag kan ta så mycket bättre bilder som skapar minnen med kameran i telefonen
  • Jämför med din nuvarande lösning som tillgodoser behovet – men behöver jag verkligen en ny mobil, kameran är ju helt ok.
  • Se till att hålla på köpet så länge du kan för att fortsätta bolla resonemanget om du verkligen behöver en ny mobiltelefon.
  • Släpper det inte, börja leta efter alternativ. Ok, min idol använder denna mobil för 10.000:-, men det finns ett annat mindre känt märke med samma specifikationer för 3000:-.
  • Efter att ha väntat in Black Friday eller liknande, är det ok att köpa alternativmobilen för 2000:- på BF.

Och eftersom förändring är accelererande (speciellt inom teknik) så kommer din 2000:- telefon ha fungerat till 95% lika bra som din 10.000:- hade gjort. Och efter 3 år så kommer batteriet börja tröttna på vilken modell som helst och du vill förnya dig. Det är helt ok eftersom du nu gör köpet enligt ovan!

 

 

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar