Räkningar #1 El

0

Jag gjorde ett byte av el-leverantör för cirka två månader efter att ha betalat alldeles för mycket i cirka ett år. Ett stort misstag, jag vet, speciellt när jag halverade kostnaderna för själva förbrukade elen. Elfakturan består av två komponenter, kostnad för att du använder nätet i din fastighet samt faktiskt förbrukad el. Den förstnämnda kan du inte påverka tyvärr, men förbrukningen kan man både byta leverantör och preparera ditt hem för att förbruka mindre.

För att ge ett verkligt exempel så ska en genomsnittlig lägenhet förbruka 2500kwh för hushållselen. Detta är det vi betalar i vår lägenhet idag. Men vår genomsnittliga förbrukning per år ligger på 1800khw (på 80kvadrat), och min sambo älskar att ha massa lampor på! Vi representerar definitivt genomsnittet i hur vi använder el då min sambo inte uppskattar när jag släcker i rum som inte används för tillfället etc.

Nyare vitvaror och ny elektronik hjälper till att dra ner förbrukningen. Vi lufttorkar kläder primärt och använder torktumlaren sällan. Torktumlaren är förresten också den teknik som förbrukar mest energi i ett hem! Mer än detta har jag installerat LED-lampor överallt, vilka är extremt effektiva och tänder direkt i jämförelse med lågenergilampor. De blir heller inte varma vilket är säkrare. Hade jag bott i villa hade jag gått loss med skumisolering och jagat drag runt fönster osv tills allt var tätt för att hålla det så energieffektivt som möjligt. 

Gällande avtalet så hade jag bytt till Fortum i och med en flytt men inte valt avtal. Tyvärr så när man byter och inte aktivt väljer ett avtal hamnar man på ett avtal med svindyra tariffer. Så fort jag band upp mig tolv månader hos samma leverantör med ett specifikt avtal jag valde via min inloggning så HALVERADE jag räkningen. Det gick från cirka 1500-2000 per kvartal, till runt 800-1100 beroende på vinter/sommarperiod, en besparing på 3000-3500 per år och minskad påfrestning på vår planet! Win-Win!

Hur byter du då enklast leverantör? Jag får inget betalt men gör ändå reklam för elskling.se. Du kan söka på din adress med din bostads uppgifter, få fram alla leverantörers priser, bindningstider, extra avgifter och hur pass nöjda kunder är med leverantören. Sortera på pris och hitta någon leverantör som fått ok betyg, teckna direkt på siten – klart!

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar