Boende: din största kostnad

0

Boendet är för de flesta den absolut största kostnaden när man i slutet på månaden ska betala räkningar. Och här finns då också den allra största besparingen att göra normalt sett. 

Många liknande bloggar ger relativt hardcore alternativ till boenden. Halvera kvadratmeter eller flytta till någon by i Dalarna där villorna kostar 300.000. Men det är inte vad Frugalism.se handlar om. Det vi jobbar mot här är att leva det goda livet på minimal budget. Då är halvering av kvadratur oftast inte ett alternativ. För att klargöra är fundamentet som bloggen bygger på att spendera mindre, men på sådant som inte ger dig något värde, och där ingår INTE ett hem.

Vi bor i en ny lägenhet som stod klar 2016, vi var då dom första som flyttade in. Det är grymt härligt med allt nytt och vi får från scratch förvalta och utveckla bostaden. Det är inte den billigaste lägenheten att bo i, men värde till kronor ration gör det klart värt det. Det är ens bas och slott och när du lever ett frugalt liv så behöver du ha ett funktionellt och hemtrevligt hem som man vill spendera tid i. 

Ett boende man är nöjd med gör en gladare, produktivare och du behöver inte lämna hemmet lika ofta för att underhålla dig. Det enda förbehåll man måste tänka på är att det är lyx du köper dig. Att se sitt boende som många gör idag, dvs som en investering/tillgång, är fel. Det är konsumtion och en kostnad. Det du kan sikta på är att värdet på ditt boende följer inflationen, allt över detta är tur. Det har historiken också påvisat med diverse bostadskrascher nationellt och globalt. 

Vid ett köp av ett boende så får man se till att spara ihop till en handpenning (15%) och prioritera att amortera mer än planerat för att sedan öppna ur mer rum i din månadsbudget för exempelvis fondsparande. Idén att ha ett avbetalt boende kanske chockar många födda 80 och framåt men det går absolut. I dagens lågränteläge så finns det absolut fördelar med att inte amortera så hårt, men den psykiska effekten är guld och drar din stress och ångest ett steg i rätt riktning. 

Å andra sidan, om du kan bo på halva kvadraturen för att få loss pengar till annat varje månad, kör på. Här i Sverige finns det gott om saker att spendera på, och det kommer vi göra. Du måste bara sålla i dessa saker och noggrant välja vilka saker som ska få ta dina surt förvärvade slantar, då du ska spendera maximalt 50% av din inkomst för att ligga före  och LYXA i den kommande framtiden istället!

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar