Hur gjorde man förr?

0

Något jag klurar konstant på är vad som är saker och aktiviteter av värde i livet. Jag funderar ofta på mitt ursprung och hur mina släktingar levde länge enklare liv. Man odlade och födde upp djur som man bytte, sålde och på så sätt klarade dom sig. Kulturen var helt annorlunda och formades kring resurserna som fanns i landskapet, kunskaperna hos byborna och från religionen. Allt var inte bra, men ångest över materiella ting eller karriär, det vet jag att det inte var något man oroade sig över. 

Man såg till att använda alla resurser i omgivningen, men på ett sätt som gjorde att förbrukningen av dessa blev så liten den kunde bli, då man var beroende av dessa resurser. Mycket hälsosammare för mänskligheten och planeten om du frågar mig. Men även detta lätt kan balla ur till en ”det var bättre förr, världen är mer komplicerad” diskussion så finns det ändå mycket att ta med sig från dessa människor. Dessa människor var fysiskt tränade från sin livsstil, kompetenta att t.ex klara av att bygga sig ett eget hus utan någon utbildning om det så skulle behövas. 

Sedan har vi också den sociala interaktionen vilket vi saknar idag. Idag är vi alla generellt mer eller mindre individualister som kämpar hårt för att göra oss bättre än våra nära. Tyvärr är detta inget framgångsrecept för att vara glad och lycklig, tvärtom. Men så ser världen ut och därför finns denna bloggen!

Att bli en sådan människa är vad vi vill. Glädjen att vara bra på något slår alla materiella ting då det är en bestående glädje. Det ger dig styrka att bli bra på andra saker och mod att försöka dig på dem. Istället för att fly från utmaningen, eller spendera pengar på att slippa den, så kommer du uppskatta den och tillfredsställelsen du får när du klarat av den. På köpet bygger du självförtroende och kunskap för livet.

Så om dessa människor klarade sig utan att spendera varken pengar eller resurser som vi gör, då är det dags för dig att också öppna upp den burken. Du kan använda cykel istället för bil. Du kan byta jobb till något som är närmare ditt hem eller flytta närmare jobbet, för att ansträngning och belöningen gör dig starkare! Du kan lämna datorn eller mobilen nu och städa ditt hem eller gå ut och träna för att må bättre. 

Ansträngning är ett koncept vi måste anamma och förstå GER oss glädje i sig.

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar