Utmaning: Skaffa dig en bättre ränta på ditt bolån

0

Förra utmaningen vi hade här var att spara 500:- på en vecka. Det var definitivt en mjukstart. En lite mer administrativt krävande uppgift är att skaffa sig bättre ränta på sitt bolån för er som har ett sådant. 

När jag kikar på konsumenternas faktiska genomsnittsräntor så är det riktigt låga räntor, även med flera års bindning. Genom att kika på denna länk så hittar ny genomsnittsräntor:

https://www.konsumenternas.se/lana/olika-lan/om-bolan/jamfor-borantor

Det är är häpnadsväckande låga räntor med tanke på att 10 år sedan låg boräntorna på över 5%. Hur som helst så finns det ännu bättre deal att hitta om man bara shoppar runt lite. Och det finns ingen anledning att inte göra det. Bankprodukterna mellan banker skiljer knappt idag, varför ska du vara lojal mot en bank? 

Just nu tycker jag Danske Bank har bästa dealen, 2 års bindning på 1,29% oprutat. Det är svårslaget även inklusive prutande hos andra aktörer (OBS Danske Bank ger mig inga pengar för detta). Och bindning två år kan vara psykologiskt skönt för den oroliga. Personligen har jag inte låst och har bolånet i en av storbankerna där en av oss i hushållet har personalrabatt (så ointressant som exempel här tyvärr). 

Hur stor blir då skillnaden att ligga på 1,29% mot säg, 1,7%?

Räknar vi att bostaden kostar 3.000.000 och vi lägger in en handpenning på 450.000, så får vi en räntekostnad efter avdrag på 2741:- med 1,29%

Samma bostad, får på 1,70% en räntekostnad på 3613:-

Skillnaden är alltså 872:- per månad. 

Vi kan då ta dessa pengar och spara i en bred, global och billig indexfond vilket skulle ge med genomsnittlig 7% avkastning:

10 år: 154.696

20 år: 459.005

Ja, här finns inget att diskutera. Du går miste om MÄNGDER av pengar genom att betala alldeles för mycket för något som du kan få någon annanstans billigare. Shoppa runt efter din lägre ränta hos en konkurrent till din nuvarande bank omgående!

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar