Har kidsen idag råd med eget boende?

0

Idag så hör man överallt att 90talister, millenials och andra yngre aldrig kommer kunna flytta hemifrån. Dels på grund av bostadsköer, dels på grund av priserna på bostäder.

Att köpa en bostad är en dröm för många. Kan du då göra detta? Klart du kan, efter att ha följt den här bloggen så bör du ha insett att det inte är en så avlägsen dröm som du tror. Men senare än vad du hade kunnat då du spenderat dina surt förvärvade slantar på annat. 

Läser på en google sökning att snittet för att spara ihop till en insats i Sthlm city tar 35 år enligt en SVD artikel från 2017. Wow, det låter brutalt. Säg att en lägenhet i city kostar 10msek, jag antar här att dom inte räknar med 20kvadrat för 2,5msek utan något mer. Då behöver du i sådana fall 1,5msek i handpenning. 

Med 7% genomsnittlig avkastning från vilken bred indexfond som helst, så behöver du spara cirka 850:- per månad för att ha 1,5msek på 35år.

Så folk som inte läser den här bloggen hade sparat 850:- i månaden för insatsen på lyxlägenheten! Jag tror mest SVD trollar då jag måste anta att detta exempel inte kan appliceras på speciellt många. Sparar man 850:- är man inte redo att köpa en bostad ärligt talat, än mindre i Sthlm City. Sparar du 850:- så kan antagligen inte bära dig speciellt många månader om du blir av med jobbet eller dylikt. Det är för riskabelt, med tanke på att bostäder fluktuerar i värde över perioder. 

Ett mer relevant är det som första köparna gör. Vi forsätter med Sthlm. En mindre lägenhet i närförort, prislapp 2,5msek. Insatsen som behövs är 375.000. Kom nu ihåg att politikerna och media säger att dessa kids behöver bo hemma till 30 innan de har råd att flytta ut. När du är 19 år och tagit studenten kan du utan större problem hitta ett jobb där du får ut 15.000 netto.

Med genomsnittlig avkastning har du 350.000 på 5 år om du sparar cirka 4700:- i månaden. Bor du hemma, även om du får betala en del, så ska detta gå relativt smärtfritt. Sparar du 6100:-, inga konstigheter med förutsättningarna ovan, har du 4 år framför dig, och köper ditt första boende för 2,5msek vid 23. 8500:- i månaden innebär att du kortar sparandet till 3 år. Bor du hemma, får ut 15.000, betalar 2000 till dina föräldrar, så ska du klara detta på högst 5 år! 

Så jag tycker det är mest tramsigt att media säger att man behöver bo hemma till 30 i Stockholm som är den tuffaste orten att köpa boende i. Pluggar man vidare kan detta försenas något år, då kanske man kan applicera tesen om 30 år. Men många tjänar ju dock mer än snittet när de pluggat och påbörjat sin karriär vilket gör att dem potentiellt skulle kunna spara ihop till insatsen snabbare.

När allt kommer till kritan handlar det om mål, disciplin och motivation. Släng ciggen och RedBull till frukost, gör månatliga drink-kvällarna till drink-kvällen och gör matlådor till jobbet istället för utelunchen samtidigt som du investerar dessa halvbra, så har du din lägenhet inom nolltid!

 

 

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar