Räkning #2: Försäkringar

0

Försäkringar av alla typer – bil, hem, liv etc. är en galen marknad byggd på marknadsföring där man vill skrämma till sig kunder. Få människor funderar mycket på varför man skaffar försäkringen eller funderar på om den är värd sitt pris i relation till risken. Trots detta spenderar genomsnittspersonen många gånger tiotusentals kronor på försäkringar per år. 

Sätt dig i försäkringsbolagens skor. De lever i en bransch med extremt hög marginal om man jämför med många andra branscher. De har matematiskt kunniga personer anställda som räknar på hur mycket de kommer behöva betala ut i ersättning baserat på att ha följt människors beteende under långa perioder. Sen lägger de på feta löner, och en ännu fetare vinst. Så det är svårt att få en ärlig match här, med förkrossande sannolikhet kommer du betala in mer pengar än du får valuta för. Detta kan man se som något uppenbart, annars hade inte branschen existerat.

Men ändå ligger det som ett småluktande moln över branschen att den är där för att HJÄLPA DIG. Fundera på detta. Låter det inte helt galet? Bolagen existerar för att tjäna pengar!

När du väl har kommit till denna insikt så finns det egentligen bara ett par anledningar att skaffa vissa försäkringar:

  • Du är tvingad att försäkra bilen, försäkra bostadsrätten eller så kan din bank tvinga dig försäkra villan så länge du har lån.
  • Du har inte råd med konsekvenserna av att något oväntat händer med din bil eller hem etc.

Allt annat som extra försäkringar på elektronik, identitetskapningsförsäkring (?) och liknande produkter är bara pengar in på bankkontot för försäkringsbolagen.

Sluta upp med detta omedelbart! I och med att du följer denna bloggen så har du ganska snart en bra hög med pengar som du kan ta av till oförutsedda händelser. 

För de försäkringar som ska behållas, så se till att shoppa runt ordentligt. Det är enkelt att sänka sina försäkringskostnader om man normalt sätt är ointresserad av ämnet. Det finns mängder av föreningar, fackförbund etc. som genom medlemskap ger dig 10-30% av diverse försäkringar. Se till få koll på dessa genom Google. 

Och låt inte rädsla och osäkerhet vinna, låt statistiken visa dig vägen in i framtiden. Besparingarna kommer investeras och ge tillbaka ännu mer under åren så efter en period kommer du vänta på att den gamla laptopen slocknar för att kunna uppgradera!

 

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar