Kan man vara säker på ”genomsnittlig avkastning” ?

0

I många tidigare blogginlägg så finns det små räkneexempel på hur små besparingar per månad ger större pengar i slutändan tack vare ränta-på-ränta effekten. Det är liksom ett krav för att kunna tillgodose sig ränta på ränta. Tanken är att du ska spara 100kr i veckan och investera dessa till genomsnittlig avkastning på 7% och då ha cirka 71.000:- efter 10 år. Utan investeringsdimensionen så kommer du enbart upp i 48.000:-, inte en dålig summa i sig.

Många ifrågasätter denna ”genomsnittliga avkastning”. Hur kan jag vara så säker att vi ser den avkastningen? Historiskt (sista iallafall 70 åren), har världens börser gått upp mer än så i snitt så det är definitivt en balanserad siffra att räkna på, om man anser att historiken kan vara en grund för att förutspå framtiden. 

Däremot kan man träffa fel i börscykeln och på så sätt initialt se en större nedgång av sina investeringar. Marknaden är volatil så på kortare perioder är det inget att rekommendera att försöka gå in och ut ur marknaden kortsiktigt. Väl i nedgången så fortsätter du köpa, vilket snittar ner dina kurser till reapriser. Då kommer break-even ännu snabbare när marknaden väl vänder. För er som är intresserade för djupare information, så rekommenderar jag boken ”A random walk down Wall Street” av av Burton Malkiel. 

Så vad gör man om man prickar värsta möjliga tillfället? Eftersom jag själv påbörjade min pengamaskin för cirka 2,5 år sedan på riktigt, så känner jag mig relativt medveten om att toppen är nära. Å andra sidan, är jag säker på att det kommer gå bra i det långa loppet, och kommer handla för allt vad ekonomin håller när rean väl är igång. Jag tror på att vi kan fortsätta utvecklas och att denna utveckling kommer kommersialiseras i bolag som i sin tur hamnar på börsen som hamnar i fonder etc. Så jag har förhoppningen att vi även i framtiden kan se bra avkastning på världens börser. 

Det finns hur mycket som helst att nämna runt investeringar på börsen. Tanken är att hålla den diskussionen på en lagom nivå utan att det blir för krångligt, men samtidigt så vi belyser ämnet ordentligt, för att kunna ta del av all den fina avkastning som framtiden kommer ge!

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar