Hyresvärd som sidoinkomst

0

Något jag länge funderat på är att investera i ett boende där delar av boendet kan hyras ut. Det är primärt ett flerfamiljshus (tänk 2-3 lägenheter) som jag har i tankarna. Min tanke har varit att det alltid finns bra möjligheter för att tjäna pengar på detta, om än det kräver med ”hands on” jobb än t.ex investeringar på börsen. 

Att vara hyresvärd har blivit hetare på senare år. Vissa regler har lättats på och du kan lättare ta marknadshyra än för ett par decennier sedan. I huvudstaden har du extrema hyror, som trots höga priser för själva köpet ger en bra avkastning. 

Det mesta handlar dock om läge och standard. Ju bättre läge och ju högre standard, ju mer kan du ta betalt och ju mer kvalificerade hyresgäster kan du få. Och standarden brukar oftast löna sig att höja, då du kan höja hyran mer än vad renoveringen kostar per månad inbakad i ditt bolån. Ett enkelt sätt att öka kassaflödet för investeringen.

Min personliga tanke är dock att gå tillbaka till rötterna. Där jag är uppvuxen kostar ett flerfamiljshus 3-4 miljoner. Det kan då inbringa 250.000:- i intäkter (ifall tre lägenheter hyrs ut) vilket vid en investering på 3,5 miljoner i snitt får anses över genomsnittlig avkastning med marginal. En tumregel att använda är att intäkterna per år x 20 får inte överstiga inköpspriset på fastigheten för att den ska vara lönsam. Dessutom är själva kassaflödet från hyran relativt konjunkturokänsligt i områden som folk vill bo i, även om din fastighet temporärt kan ta en värdeminskning, då folk tenderar att hyra mer i lågkonjunktur pga. uppsägningar m.m.

Utöver detta så tror jag på hyresvärdsrollen då vi ett tag framöver kommer ha stora grupper i samhället som är köpsvaga. Dessa kommer då behöva hyra ”snittlägenheten” i sin stad vilka det inte finns alltför många av, iallafall inte där jag är intresserad av att köpa något. 

Jag har gjort kalkylerna flera gånger och på en fastighet som ovan efter lån med amortering, skatter, pengar till underhåll är tagna från intäkten, så bör man kunna ha 5-8000:- i fickan, varje månad!

För er som är intresserade, så finns det ett väldigt bra räkneexempel som Jan Bolmesson skrivit här:

Räkna på en hyresfastighet

 

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar