Bli rik genom att flytta

0

Bo någonstans måste vi. Antingen är vi födda på platsen och därav bor där vi bor, eller så har man av någon anledning flyttat till en annan ort. Kan du förklara varför du bor där du bor?

Oftast så bor vi där vi är födda, statistiskt sett. Men då och då så väljer någon modig person att söka efter lycka, kärlek eller förmögenhet på andra platser. Det har gjorts historiskt där vi har hela länder skapade av invandrare. Du som läser detta kanske har flyttat till någon plats under din livstid. 

I Sverige (och på andra platser också för den delen) så finns en stor diskrepans mellan hur bra ett ställe är att bo på eller inte. Inte så konstigt, det finns lokala problem så som det finns lokala njutningar. Men det som är intressant är att de områden som röstas fram som bäst att bo på, oftast inte är de dyraste områdena i landet. Jämför du jobb, klimat, kriminalitet, hav/sjöar, stränder så korrelerar inte hur bra stället är att bo på med priset på bostäder där i många fall.

Ta Stockholm som exempel. Stressigt, bilköer, människor med storstadsmentalitet och svindyrt med bostäder, med parkering osv. Men bästa jobbmarknaden, bland de bättre klimaten i landet och vacker natur. Köpa en villa här kan få människor göra, och du kommer i sådana fall antagligen betala räntor resten av livet. 

Jämför då Stockholm med t.ex nordvästra Skåne, mellan Helsingborg och Malmö nånstans. Bästa klimatet, bra arbetsmarknad med kortare pendling till flera städer (Malmö, Helsingborg), bästa stränderna och villorna är säkert minst halva priset av vad dom är i Stockholm. Villan som kostar dig 10MSEK i Stockholm, köper du för 4MSEK 5-10minuters bilfärd från stranden på Skånes västkust. Låg stressnivå och fantastisk Skånenatur. Du är en timme från Köpenhamn. 

I och med digitaliseringen så växer möjligheten att själv välja vart du geografiskt vill placera dig. Ofta är det bara vi själva som håller oss tillbaka, rädslan för det okända och oviljan till förändring.

Vi kommer definitivt flytta från huvudstaden för att realisera pengar från ett dyrt boende här till ett billigare i en mindre stad. Detta för att ge oss ett friare liv rent ekonomiskt där de pengarna kan gå till upplevelser och att leva livet istället för att vara uppbundna i en dyr lägenhet. Jag tycker mig också se att fler och fler gör detta som gjort bostadskarriär de sista tio åren. 

Själv så flyttade jag ett par hundra kilometer till den bästa jobbmarknaden, då jag var nyexaminerad och behövde den marknaden. Alla har sina behov, det jag vill poängtera att man ska reflektera över vad man vill ha ut av sin boendesituation!

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar