Vad kostar din pendling?

0

En kollega till mig letar efter en lägenhet att köpa i Stockholm, så vi har på luncherna diskuterat potentiella områden med bra priser och förutsättningar för prisökning. Det är inte lätt i dagens marknad, men verkar gå att få tag på ändå om man är öppensinnad.

Men när man kikar på områden så måste man också tänka på hur långt man har till de viktigaste intressepunkterna på kartan. Som t.ex jobb, barnens träningar eller ens egna intresse. Det är väldigt lätt att underskatta pendlingens effekter och vad som egentligen är en okej pendling. En självdestruktiv pendling med säg 2 timmars bilresa 2,5 mil tur och retur fem dagar i veckan kostar förenklat 25 kr per mil med alla kostnader inräknade vilket landar på mellan 60-70kr om dagen. På 220 arbetsdagar x 65kr så kostar pendlingen till jobbet 14300:- per år. Utöver den finansiella förlusten, så förlorar du också 2 timmar av ditt liv per dag, vilket på 220 dagar innebär att du spenderat 18,3 dagar per år i bilköer (fyfan vad sjukt)!

Hade man fått ner pendlingskostnaderna 10000 per år genom att ta cykel till jobbet och investerat dessa till 7% genomsnittlig avkastning, så hade man haft runt 150.000 efter 10 år. Tänk på det. Genom att cykla istället för att ta bilen, så kan du uppnå en summa som få svenskar har på kontot.

Så alternativen man har är då att bo nära jobbet/intressen, eller att jobba/ha intressen nära hemmet. Detta bör vara en viktig punkt när man letar efter en plats att bo. Tänk också att saker och ting kan förändras, man byter jobb etc., men mindsetet bör vara i linje med att jobbar jag med IT, då bör jag bo i norra Stockholm etc. 

För problemet är att när du rationaliserar ditt beslut med att t.ex skolorna är bättre där än här, så kommer din 120 minuters pendling skapa andra problem för dig och din familj som neutraliserar det du först såg som så positivt att du var redo för pendlingen. Lägger du den tiden istället att göra läxor med ungarna så kommer dom spöa alla standardiserade prov oavsett vilken skola det blir. Framförallt är det tid du kan göra något produktivt med än att gasa, bromsa och krypa fram i fem km/h.

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar