Marginaler

0

Att leva med marginaler är något man måste implementera om man inte redan har gjort det. Jag försöker ha så stora marginaler som möjligt i det mesta i mitt liv. Jag tycker det är så mycket behagligare i livet att överskatta marginaler än underskatta dem. Många antaganden och räkneexempel här på bloggen är ju oftast baserade på historiska värden och prognoser, och då är det viktigt med marginaler.

Oavsett detta så är jag säker på att vi kommer lyckas då jag tror på mänskligheten och företagandet som koncept. Jag tror också att innovationer kommer fortsätta att kommersialiseras i bolagsformer som hamnar på börsen, vilket gör mig säkrare på att större nedgångar enbart är temporära. 

Just nu går det fantastiskt bra. Portföljen är upp 10% i år och ekonomin känns, trots all-time high i USA, stark för tillfället. Man blir dock nojig då morgondagens lön innebär nya köp på denna all-time-high nivå. Men detta är bara en variabel. Det går bra med inkomsterna från jobben vi har, och vi lyckas lägga undan en bra del av inkomsten i hushållet. Detta är ingen tur eller så, utan vi jobbar på det, och vi har goda marginaler.

Goda marginaler ger dig svängrum i livet. Varje adderad kostnad minskar ditt svängrum. Speciellt då morgondagen är oförutsägbar trots allt, så måste vi ha goda marginaler. Annars är gränsen mellan bra och skit rätt tunn när man blir uppsagd eller får någon stor utgift man inte planerat. Och ju mer marginal desto bättre. 10% är för lite, 30% är bra och 50% får du hatten av för.

 

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar