Frugalism.se som hyresvärd

0

Håller just nu på att försöka få med en bank på ett köp av ett litet flerbostadshus i staden där jag vuxit upp. Planen är att ha en familjemedlem som hyresgäst, hyresvärd och som delfinansiär.

Huset kostar runt 2,5msek. Årsintäkterna ligger på typ 200.000 och enligt annonsen är driftskostnaden under 50.000. Driftnettot landar på cirka 160.000:-. Detta ger en direktavkastning på 6,4% grovt räknat. Bankerna brukar räkna lite annorlunda dock. Deras driftschablon är 450kr per kvadrat. Dvs runt 95.000 för detta objekt.

Då blir istället driftnettot 115.000:- och direktavkastningen 4,6%, vilket är i den lägre delen av genomsnittliga 5% i riket. Det varierar beroende på region, men ju lättare att hyra ut generellt betyder lägre avkastning.

Banken värderar då fastigheten utifrån direktavkastningen. 115.000/4,6 = 2.500.000 – vilket är vad säljaren begär.

Ponera att banken begär att man går in med 25% vilket ger en belåning med 1.875.000:-. Driftnettot – räntan ger  84.125 / egen insats 25% ger en direktavkastning på eget kapital på 11,6%. Vilket är en helt ok lönsam affär utifrån siffrorna.

Nu är det snart visning så då får vi se i vilket skick huset är i och om kalkylen håller. Tillkommer omfattande renoveringar kanske det inte är intressant. Å andra sidan kan det vara ett argument för att bjuda under utgångspriset. Hur det än blir, så blir det lärorikt och ett steg närmare vårt mål.

Jag kommer återkomma till hur det utvecklar sig när jag har mer information att dela med mig av.

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar