Nya bilar och galna finansieringar

0

Vi har pratat om det tidigare. Bilar. Bilen. Den egentligen enda affären som massorna gör där det är helt ok att göra en riktigt kass affär. För det är vad att köpa en bil är. Och en ny bil, det är finansiell mardröm.

Tänk dig själv att du ska spara ihop 300.000 och sedan köpa en bil, köra 1000 mil på ett år och ha förlorat 80.000 i värdeminskning, 5000 i försäkring, 20000 i bensin/diesel, 2000 i servicekostnader etc, etc. 

Det finns dock flera barriärer som ändå gör vägen till ditt dåliga val svårare. Om du har så mycket pengar bara liggandes, utan att vara investerade, så är du antagligen för fattig för att ha råd. Och för dom som finansierar via lån eller leasing, ni kan inte ens spara ihop pengar till bilen ni vill ha, behöver ni verkligen en bil i den klassen?! Du gör det bara värre för dig själv.

Ponera då att 300.000 ligger på ett konto utan någon ränta. Är du smartare än genomsnittet, så tänker du: wow, jag kan investera pengarna till 7% avkastning, och köpa bilen med 2% ränta på lånet. E-Z. 

I dom flesta fall är tyvärr det heller inte en vettig lösning. Vi måste tänka total kostnad per år, inte kostnad per mil eller liknande. Total kostnad påverkas av hur mycket du kör, så som alltid bo och jobba så nära hemmet det går. 

Ni förstår, allt handlar om lager. Företagen vill inte hålla något större lager av bilar. Bilar blir gamla och pengar är bundna i bilarna. Så dom håller ett lager som klarar av att hantera efterfrågan – inget mer. På samma sätt påverkar bilen din ekonomi. Bilen blir äldre, tappar ”förmåga”, värde är bundet i bilen som sakta försvinner. Värde som kunde skapat värde som en investering istället för att bli förbrukat på en garageuppfart. 

Och visst finns kostnader med att äga en 5 år gammal bil du köper för 100.000. Men väljer man en bil som är erkänt av bra kvalitet och drar lite bränsle så är denna ALLTID billigare än en ny bil i samma klass, trots reparationer. Bara de första 25% du tappar på en nyare bil av medel-klass märke täcker mååånga års åkande med en fem år gammal bil, allt inkluderat!

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar