Frugalism.se aktie- och fondportfölj

0

Som vi gått igenom tidigare är investeringar på börsen a och o i resan mot ekonomisk frihet. Jag tänkte denna onsdagskväll dela med mig av mina innehav i den portfölj jag köper för att behålla, förhoppningsvis, för evigt.

De flesta svenskar aktier är av de förhoppningsvis stabilare på börsen, kanske H&M exkluderat. De har alla mycket lång historik och har gått bra historiskt, även här får vi kanske exkludera Telia, även om min tanke är att Telia kan bli sådant. 

Fonderna är av de billigaste slaget, indexfonder delade på Sverige, globalt och Asien. Historiskt gått superbt, och är något jag kommer försöka vikta mer då fonderna idag står för cirka 20% av portföljen. 

De amerikanska aktierna är de flesta klassiska utdelningsaktier. Några av dom som General Mills och General Motors kommer jag troligen att sälja av då de känns aningen instabila framöver. General Mills har tunga varumärken, men det mest är halvfabrikat, vilket jag känner mig osäker på framöver när hälsa blir viktigare i världen. GM har en del att bevisa, om dom klarar el-bilsrevolutionen, men GM kanske får stanna som en liten joker.

Danske Bank plockade jag in idag 19/9 på en relativt lågt värderad kurs efter deras pengatvätt i baltländerna. Det är en fallande kniv och det kan komma böter från USA på miljardbelopp vilket troligen inte är inprisat i dagens kurs. Blir det ett större fall när detta uppdagas, så blir det ett större köp än vad dagens köp var.

Generellt när det gäller att att välja aktier gillar jag mer produkterna som finns i hyllorna och säljer oavsett konjunktur som läsk, tvättmedel och andra daglig varor, gärna med starka varumärken. Det är nästan en total avsaknad i portföljen på FAANGS eller teknikbolag, just för att det är få teknikbolag som överlevt kontinuerliga decennier. 

Aktier kan vara krångligt och ta tid, så har man inte intresset, så funkar globala indexfonder kanon som nämnt tidigare i bloggen. Ett tips som ni säker inte missat är Avanza Global som är världens billigaste indexfond. Den följer ett betrott index med 1500 bolag så det är på inget sätt en sämre produkt än andra, bara billigare.

Värt att nämna är att vi är i den längsta uppgången av världsindex någonsin och att ett köp nu kan potentiellt innebära att man får se lägre värderingar de kommande åren. Men viktigt att poängtera att för egen del så köper jag för att hålla en väldigt lång period så det borde inte påverka nämnvärt. På en 20 års period så kommer det ha återhämtat sig med råge i sådana fall, plus att du fått handla på rea under tiden!

Innan jag kryper ner i soffan så får jag vill köra en disclaimer och säga att Avanza ger mig inget för att tipsa er om deras Globalfond. Dock alltid ööpen för förslag (om typ Johanna Kull eller Nicklas Andersson skulle vara här och snoka!). 

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar