2400 kronors besparing och hjälpa miljön? Var skriver jag på?

0

Miljön påverkas av vårt massiva resursslukande. Resurserna förbrukas och detta skapar på olika sätt en miljöförstöring. Sekundärt, så förstör okontrollerad resursförbrukning också vår personliga ekonomi. Ted Gärdestad ser idag för mig ut som en innovatör av rang när han sjöng ”sol vind och vatten är det bästa som jag vet” redan långt innan Miljöpartiet bildades..

Just vatten är dagens ämne. I ett genomsnittligt hem står varmvattnet för 40% av den totala energianvändningen. Här finns enkla effektiviseringar att göra.

Tidigare så fanns inga krav på hur effektiv en toalett eller en tvättmaskin skulle vara rent förbrukningsmässigt. Vatten och el gick åt utan dess like. En gammal toalett kunde behöva 15-20 liter för en spolning. Dagens effektiva modeller ligger väl på 2-4 liter ungefär. Siffrorna talar för sig själva. 

Detta gäller inte bara toaletter. Duschen, handfat, diskhon – på alla platser finns satser för att halvera standardförbrukningen på vatten. Och dagens modeller för detta är så pass bra att man knappt märker skillnad.

Så i villa som lägenhet, och betalar för vattnet, se till att ordna ett kit för hela huset. Den genomsnittliga besparingen för det genomsnittliga hushållet blir runt 200 kr i månaden! Investeringen du behöver göra betalar av sig på två – tre månader. Och vi sparar miljön! Öppet mål för mig..

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar