Investera för att skörda framtida utdelningar

0

Utdelning är ett fantastiskt koncept där företag delar ut en del av sin årliga vinst till dig bara för att du har köpt deras aktie. Tidigare var det mer eller mindre ett krav att man skulle dela ut för att kunna rättfärdiga risken för investerarna. Nu för tiden köper man ofta aktier på ren spekulation/hype/timing och kan tjäna sig en hacka likaväl men det är inte vad detta inlägg ska avhandla.

Ju mer jag har sysslat med investeringar på börsen det sista decenniet så har jag insett att ju tråkigare, desto bättre. Gamla starka varumärken med relativt liten tillväxt med stark historik av att tjäna mycket pengar gillar jag allra mest. Gärna relativt lågt värderat också. Historiskt är det giganter som kvalificerar sig med dessa kriterier som burit index i bättre och sämre tider (speciellt i sämre!). Det är också statistiskt bevisat att man kan slå index lättare genom att investera i sådana bolag med låg värdering när man räknar med utdelningen (som självklart i de flesta fall ökar mer än inflationen). Framförallt ger det en annan typ av stabilitet när utdelningen höjts sista femtio åren mot att aktiekursen fluktuerar kraftigt.

Typiska bolag för detta kan vara följande:

Svenska: Investor, Castellum, Atlas Copco, Hufvudstaden

Amerikanska: Procter & Gamble, Coca-Cola, Abbot Laboratories, Walmart, Johnson & Johnson (här kan listan göras lång!)

Av denna typ av bolag är det egentligen inte så svårt att träffa rätt aktie. Ju lägre PE-tal, desto bättre. Gärna under 15 och maximalt 20. Så du får värde för pengarna.

Fokusera på kvalité. Coca-Cola är mitt exempel här. Det är en produkt som MÅNGA kopierat och inte lyckats lika bra med. Coca-Cola har kanske det starkaste varumärket av dom alla och vi alla har en relation med Coca-Cola. Trots hälsovindar som blåser i västvärlden så konsumerar vi lika mycket Cola men då istället Diet eller Zero. Denna typ av bolag letar vi definitivt efter.

Min strategi är som sagt ovan ju tråkigare desto bättre. I sämre tider går t.ex Procter & Gambles produkter åt ändå. Kanske ännu mer Cola dricks i dåliga tider. Den typen av bolag slås normalt sätt inte lika hårt som t.ex Tesla hade gjort om ekonomin gick åt skogen i västvärlden. Tesla köper vi när räntorna är låga och vi kan lyxa till det, men shampoo och tvättmedel kommer vi köpa även om vi får lämna bostadsrätten och ta en hyresrätt.

 

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar