Aristokrater – ja tack!

0

Dagens inlägg ska handla om aristokrater. Bilden nedan visar hur Wikipedia porträtterar aristokrater. Den skiljer sig lite från hur jag tolkar ordet..

Aristokrater förr i tiden

Vi har tidigare pratat om att utdelning kommer vara en substantiell inkomstkälla vid kommande frihet. Utdelningen ramlar in på kontot 1-4 gånger per beroende på bolag, bara för att du har en eller flera aktier i bolaget. Men det finns bolag som är och framförallt har varit bättre än andra på detta. Dessa kallas ”dividend aristocrats” och är guldgåsar som betalat ökande utdelning minst 25 men också 30, 40 t.o.m 100 år ökade utdelningar till sina aktieägare. Genom världskrig, börskrascher och diverse depressioner. Tanken är att många av dessa ska fortsätta med detta och att det kan ses som en stabilare inkomstkälla för någon likt vem som helst av oss som läser denna blogg. 

Många av bolagen är välkända som Walmart, Mcdonalds eller Pepsi, men många fler är okända eller gigantiska konglomerat som i sin tur äger mängder av kända varumärken. Många tycker att bolag likt dessa är tråkiga och att de inte kan växa då de oftast är väldigt ”mogna” bolag. Jag köper teorin men inte praktiken. Dessa bolag kan med största sannolikhet inte göra en resa som Amazon har gjort, men å andra sidan står de stadigt i stökiga tider. Och det är lite magin med dessa bolag. Du kan egentligen ignorera fluktueringen i priset då tanken är att sitta på dessa och bara njuta av utdelningen resten av livet. Går priset ner, perfekt tillfälle att köpa mer. 

Man behöver inte lära sig mer om aktier än dessa utdelningskungar. Titta vilka som finns på SP500 eller i börshandlade fonder som täcker ”dividend aristocrats SP500”. Vi har även några i Sverige man kan kika på. Markus Hernhag har en bra lista om ni googlar på utdelningsaktier Sverige.

Så det är bara börja köpa på er de bolag ni anser har en ljus framtid med många år av utdelningar. Mitt stalltips är det gigantiska Johnson & Johnson som är ett av enbart två bolag som har AAA+ rating av Moody’s. Det får bli kvällens läsning för er!

 

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar