Föll nästan dit

0

Jag gillar teknikprylar. Gadgets. Prylar man förr kunde beställa från aliexpress för en spottstyver och få en hög bang-to-buck ratio ifrån. Det är intressant, för rent statistiskt så tror jag människor med högre utbildning har spenderat mer på inte-så-nödvändiga tech-prylar i jämförelse med en random befolkning. Det som är ännu mer intressant, är att många av de människor med högre utbildning TROR sig vara smartare än personen som köpt allt på avbetalning i Lyxfällan.

Jag själv är en sucker för teknikprylar. Ibland trillar jag dit. Prylberoende kan som många andra beroenden heller inte botas, utan det krävs aktivt förebyggande åtgärder kontinuerligt. Som i helgen, där jag la en Xiaomi-telefon jag vill testa flera gånger i varukorgen, men fegade ur varje gång. Jag har egentligen inget behov av den i dagsläget, men letar aktivt efter sätt att rättfärdiga köpet. Jag går nästan i trans och tappar helt förankring till verkligheten.

Tidigare har jag bytt teknikprylar OFTA, köpt Fitbits och andra för mig temporära ”flugor”. Så det är en kontinuerlig kamp. Att få begäret i schack i svårt. Jag har nog drömt om den här telefonen. Fantiserat att jag har den i mina händer. Och egentligen, varför inte? Jag vill ha den, jag har råd och den hade gett mig temporär lycka. Men inte tänker jag köpa den för det.

För det är just vad man får, temporär lycka. Efter tre månader är min coola, fräsiga, ovanlig Xiaomi bara min mobiltelefon. Den gör inte mycket som inte min nuvarande telefon gör. Den ger mig inte en konstant ökning av glädje. Inom några månader kommer jag behöva en ny ”fix” och hitta något annat att slänga pengarna på.

Vi har pratat om det flera gånger och det tål att nämnas. Temporär lycka/glädje är inte värt det. Det kan kännas jäkligt tråkigt att lägga dessa tusenlappar på utdelningsaktier istället, men i det långa loppet kommer de ge mig otroligt mycket mer glädje än den där telefonen. Det gäller för så mycket i livet, speciellt prylar där vi ofta har en pryl  hemma redan som gör samma jobb som den nya du ska införskaffa.

Så ur ett psykologiskt, finansiellt och miljöperspektiv, så försök lev livet med så få prylar som möjligt. Du själv, mänskligheten och din pengamaskin kommer tacka dig snabbare än du tror.

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar