Att njuta av naturen

0

Just nu sitter jag i min belånade lägenhet och skriver på min laptop som i sin tur är kopplad till en extern skärm. I vardagsrummet går tv:n för fullt och kaffebryggaren likaså. Det är både bekvämligt och har kostat en del pengar. Kontinuerligt så vill vi ju köpa prylar som ger oss något i form av lycka, effektivare livsstil eller uppfyller något annat för oss relevant kriterium. Ibland blir det sådana köp, ibland inte. Men många prylar har ändå ett värde.

Men saken är att vi har förlorat kontakten med vad som finns utanför våra fyra väggar. Hemma använder vi varenda kvadratmeter så effektivt som det går och möblerar då och då för att maximera nyttan. Men utanför våra lägenheter och hus, så negligerar vi all den yta som moder jord erbjuder. Många gånger är det också något som går att ta del av helt gratis. Vår planet är mer eller mindre en rymdfarkost som flyger runt i universum och suger energi för att överleva från solen. Det är rätt galet egentligen och känns definitivt mer avancerat än en iPhone från senaste generationen. Men i det moderna livet glöms lätt ”utomhus” bort. Att se kids på varje gata spela bandy på gatan till 22.00 hör till 90-talet. Gamnackar och att tvunget bli konstant stimulerad kan man dock redan se från 10 års åldern. Hur klarade vi oss innan all teknologi?

Vi ersätter egentligen bara de aktiviteter som vi gjort tidigare med Instagram scrollande eller liknande. Vem har tid att ta sig ut i skogen nu för tiden?

Men när man skrapar lite på folks stress så är det ofta aktiviteter som inte ger speciellt mycket tillbaka som man stressar till. Det finns i de flesta liv tid för att uppskatta naturen, vilket är en mycket givande aktivitet både för kropp, själ och plånbok. Att vandra eller cykla ger dig både positiva hälsoeffekter och stimulerar dig utan några större kostnader i jämförelse. Ofta är områden med mycket natur också de billigare att bo i i dagens urbana samhälle. 

Så ut kära läsare i naturen, kanske på skridskofärd eller en vinterpromenad, och njut! Själv blir det en lättare joggingrunda denna lördag!

 

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar