En summering av det gångna året

0

2018 var ett bra år. Jag gifte mig med min livspartner, fyllde jämnt och landade ett nytt jobb. Ekonomiskt var större delen av året ett bra år om man exkluderar att vi betalade ett större bröllop (väl värt förövrigt!). Men när börsen sedan vände åt fel håll i och med nästan -20% på börserna sista kvartalet, så fick vi se minusresultat i alla portföljer.

Generellt så ökade utdelningsportföljen värde med 110% där egentligen all ökning kom från eget insatt kapital. Portföljens utveckling slutade på cirka -4% på helåret enligt Avanzas ”årsbokslut” som man fick ett mail om i dagarna. Tre-fondsportföljen á la John Bogle som startades ganska sent 2018 landade på -11%. Ett sisådär år med andra ord.

Det ser ut att bli stökigt även i januari så jag har ännu inte börjat allokera mer pengar än de månadsavsättningar som jag och frugan gör från våra löner som löper på i ur och skur. Jag tror vi utan problem kan se värderingar på SP500 till PE 15 (PE 19,22 idag 2/1), så jag väntar i sådana fall in -25% på en tolv månaders period på börserna innan krigskassan ska börja spenderas. Innan det så vågar jag inte, historiskt är vi fortfarande på rätt höga nivåer trots det fallet som skett. Observera att timea marknaden inte går att göra, utan detta är mer en psykologisk övning för mitt eget psyke.

En nyhet sedan igår är att jag och frugan dragit igång ytterligare ett sparande hos Nordnet. Här kommer det på månadsbasis dras ytterligare pengar från våra löner som ska investeras i primärt investmentbolag, men med ungefär 1/3 i två globala indexfonder som en kudde. Innehaven som just nu kändes bra att börja med var Svolder, Kinnevik, Creades och Öresund. Valen på dessa baserades på substansvärde-rabatt och innehav av bolag primärt, men också vägt till den förvaltningsavgift som bolagen tar för sitt jobb. Det känns bra och ser fram emot att följa utvecklingen.

2019 känns hoppfullt och vi hoppas på att börsen bottnar och sakta börjar klättra igen under året. Vi har en del större utgifter planerade som en bröllopsresa och eventuellt lite annat materiellt som kostar. Så vi kommer behöva leta ytterligare effektiviseringar och se till att varje spenderad kronas värde är maximerat. 

Önskar er ett gott nytt 2019 och god fortsättning så kör vi på med ett år med nya möjligheter!

 

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar