”Tänk om alla skulle snåla”

2

En klassisk konversation med kritiker till denna livsfilosofi som diskuteras på bloggen handlar om att om alla skulle sluta spendera och börja spara mer  än vad man gör av med så hade samhället kollapsat. Eller att företagens vinster hade minskat så pass mycket att det inte skulle finnas någon vinst att dela ut. 

Jag förstår konceptet av vad de vill förmedla, men det är ett mycket kortsiktigt och inte speciellt relevant synsätt på det hela. I det långa hela hade det varit mer positiva effekter än negativa på samhället som helhet. På tv kan man höra att konsumenterna är ekonomins ryggrad, utan konsumtion så tappar vi levnadsstandard. För er som vidareutbildat er inom ekonomi, så bör ni minnas att konsumenterna är bara grädden på moset och alltså inte moset. Moset är människorna som sparar och investerar sina pengar!

Vi offrar att konsumera just för tillfället för att spara på ett konto eller investera i företag via aktier. Dessa pengar hamnar då i företagens händer som kan använda dessa att skapa ny teknologi, bättre sjukvård och skapa arbetstillfällen. Pengarna ökar deras produktivitet (värdeskapande) och detta i sin tur driver samhället framåt och ökar samhällets generella standard, grovt förklarat. 

I alla situationer när man producerar något som inte konsumeras i samhället, så kan man då välja att exportera detta, eftersom vi lever i ett globalt samhälle med global handel. Men skulle ett samhälle, som den initiala diskussionen gällde sluta konsumera, så kommer man också sluta producera! Färre arbetstillfällen absolut, men samtidigt var kritikerns tes att alla jobbar mot att sluta jobba, så det hade troligen ändå balanserat. Visst hade vi då producerat mindre och tjänat mindre, men vi hade också konsumerat mindre. 

Ett extremt exempel är Bill och Melinda Gates som trots miljarder fortsätter jobba men då med annat än när dom gjorde det för att betala räkningar. Tanken är att man trots sina finansiella frihet ändå kommer fortsätta skapa värde. Målmedvetenheten att nå finansiell frihet kommer finnas kvar, men energin kommer allokeras mot nästa mål. Det i sin tur kommer i många fall skapa arbetstillfällen och värde i samhället. 

Så i teorin, så hade en massiv förändring i samhället där människor sparar 50% av sin lön skapat en ekonomisk nedgång. Men samhället och ekonomin hade anpassat sig, och resurser hade allokerats i sinom tid, och i det längre loppet tror jag, på riktigt, att vi hade haft en bättre värld.

Advertisements
Dela

Om författaren

2 kommentarer

  1. Det argumentet möts jag av emellanåt; ”Hur skulle det gå för Sverige om alla gjorde som du…” Är på mitt fjärde köpstoppsår och trivs utmärkt. Gav bort min bil för 2 ½ år sedan och köper ingenting nytt mer än en och annan present: Barndop, födelsedag, konfirmation, bröllop. Har fem barn o fyra barnbarn så presenter är självklara för mig. Men även gåvor köper jag ibland loppade och ibland skänker jag bort det som skänkts mig. Förbrukningsartiklar, mat och vin är toppen att ge bort i alla lägen. Trevlig helg önskas fr sö Dalsland.

    • Tack för kommentaren. Du har uppenbarligen hittat rätt låter det som. Konsumera mindre = jaga mindre pengar = fokusera på det goda i livet (barnen och barnbarnen). Önskar dig en trevlig helg!

Lämna en kommentar