Pensionera sig innan man jobbat ihop tillräckligt med pengar?

0

Jag träffade nyligen ett par som bodde halva året på i ett varmare land och andra halvan i Sverige. Halvåret i Sverige så jobbade dom som galningar och sparade ihop för att kunna leva utan jobb vinterhalvåret. Dessa människor var runt 25 så respekt till dem som vågat ta steget att inte lyda samhällsnormen utan går sin egen väg.

När man pratar med människor om detta ämne så är de ofta skeptiska till din planering. De tror oftast att det inte är möjligt och att du mer eller mindre är oseriös i vad du försöker åstadkomma. Det är ok egentligen, då ämnet inte diskuteras i många andra forum än med de ”upplysta”, som exempelvis med er som läser här, så ofta är personerna inte kunniga i frågan. Men som vi vet här handlar det primärt om att spendera mindre än vad du gör av med.

Låt mig illustrera ett fiktivt pars situation, fast självfallet med realistiska siffror:

A och B lever tillsammans och är runt 25 år gamla. De vill inte vara tvungna till att ha en anställning efter 45. De räknar med att behöva ha 150.000 var per år att leva på. Räknar man med 4%-regeln, så landar det på cirka 7 miljoner som man behöver ha sparat, så 3,5 miljon var. Detta innebär att de behöver spara knappt 6000kr per månad per person för att nå 7 miljoner med genomsnittlig avkastning.

Då är de klara för att köra vidare på samma livsstil, fast utan att behöva gå till jobbet. Men saker kan förändras. Man kanske säljer av sitt boende till ett mindre, kör lite sidogig med något intresse man har. Kan A och B spara 1000kr och investera dessa från 45 års ålder till 70 år så har de ytterligare 1 miljon extra, var!

Detta är som sagt ett fiktivt par, men genomsnittlig avkastning på 8% är verklighet. Och man behöver inte vara superkonservativ i sina kalkyler. Oftast så faller levnadskostnaderna mer än man räknar med när man pensionerar sig, och fallet ökar med åldern. Likaså så kommer man ändå plocka hem någon form av inkomst i många fall som man inte räknat med. Speciellt om man inte jobbar efter 45, då många gör något med all den lediga tid som genererar en inkomst.

Så kan man som tidigt pensionerad bara ha ett minimalt positivt resultat vid månadens slut, så kommer detta ge en positiv boost till din kalkyl som du inte räknat med!

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar