Tillit

0

Lite längre tid passar mellan de senaste inläggen, men just nu så har jag det hektiskt på jobbet och behöver jobba över. I och med mina tre löppass i veckan så är jag relativt utslagen på kvällarna och behöver ta igen fritid på helgerna. Men oroa er inte, detta är bara temporärt.

Jag och frun talade igår om att lita på vissa personer och likaså inte lita på några andra. Vi talade om blåögda/naiva personer vi träffat under vår livstid, som råkat illa ut emotionellt som finansiellt. Det fick mig att tänka på kulturella skillnader till tillit. Jag som har en flerdimensionell kulturell bakgrund har sett att det skiljer sig en hel del. Generellt så litar man mer på ”attribut” i samhället som myndigheter eller vissa professioner i Sverige än i mitt ”gamla land”. Varför är det så? Korrelation som jag drar från detta exempel men också andra man stött på under livet är att det mer framgångsrika (om det är en person eller ett land eller whatever) har nästan alltid hög tillit. Detta korrelerar i sig till att människor som inte litar på saker, inte tar några risker. I och med detta, så kan de aldrig bli framgångsrika inom många områden.

Detta ser man också i arbetslivet. Har chefen ingen tillit och måste ha koll på varje detalj, varje arbetad timme och varje semesterdag, så blir det oftast en kass och toxisk arbetsplats där ingen vill vara.

Konceptet tillit påverkar då också en ekonomi. Vi litar på att ingen konfiskerar vår lägenhet, så vi belånar oss med sjuka belopp som vi sedan får betala av under resten av livet. Pengar i sin nuvarande form, existerar på grund av att tillit mellan människor fungerar och vi tillsammans bestämt att de har ett värde. Tänk vad alternativet hade varit? Det går knappt att föreställa sig.

För att koppla an tillit till vår resa till ekonomisk frihet så handlar det egentligen om att inte vara för rädd, utan att ha tillit. Säkerhet kostar. Det finns alltså nivåer av säkerhet som korrelerar med kostnad/intäkt. Ju mer säkerhet, desto större bortfall i intäkt. Jag menar inte man ska kasta sig ut och börja handla med optioner utan någon träning i detta, men det kan finnas möjligheter att riskera lite mer för exponentiellt högre avkastning. Så ge din omgivning mer tillit och se effekten. Du kommer stöta på problem någon gång, men låt inte det få dig att tappa tilliten. Det är bara en läxa som gör dig ännu smartare.

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar