Kung för några dagar!

2

Varje dag ser jag eller hör om flashiga middagar på exotiska restauranger och resor till dyra resmål jag knappt kan placera på kartan (trots att jag är intresserad av geografi). Majoriteten runt omkring mig på tunnelbanan har iPhones av nyare modell.

Prestige, i dagens tolkning av konceptet, kanaliseras i dessa former. Det krävs en hel del för att resa eller äta exotiskt, eller för den delen ringa exotiskt (med en ny iPhone för 14.000kr). Denna prestige, inger ju för de flesta ett trevligt tillstånd i vardagen, även om jag inte har planen att inkludera detta som en rutin i min vardag.

Lyx är temporärt. Om du frågar en unge som levt hela sitt femtonåriga liv i en 15.000.000 villa på Lidingö vad han tycker om sitt hus, så kommer han beskriva det likt en unge som bott i en villa värd 1.500.000 i en mindre ort utanför de större städerna. Man vänjer sig, och känslan neutraliseras av vanan snabbt. Detta appliceras på drömbilen så som favoritrestaurangen. Men, den initiala känslan är härlig!

Det sker hela tiden också. En del reser i jobbet, med en dyr laptop och telefon, och äter middagar på fina restauranger som arbetsgivaren betalar. Andra har någon vän eller bekant som lever extravagant man kan besöka. Det blir många gånger positiva minnen från sådana upplevelser. Men glöm inte, roligare än att uppleva dessa, är att erbjuda sådana till människor i din närhet!

Nyckeln är att inte idealisera dessa upplevelser som en del av sin vardag, utan att se till sin direkta närhet av saker att underhålla sig. När du upplever saker som är roligare eller bättre än de i din dagliga rutin, kopiera inte dessa. Om varje dag är en minnesvärd upplevelse, så blir ju det den dagliga rutinen och du kommer, likt andra som söker rus, jaga vidare på ännu mer minnesvärda upplevelser. Dessa dagar ska komma efter ett par dagars hårt arbete, för att maximera känslan (om ni frågar mig).

Så om man är bitter och avundsjuk för att någon har pengar, så är de säkerligen lika bittra på den som har ännu mer pengar. Om man inte inser att eftersom man vänjer sig snabbt, så ger det en väldigt kort sensation som måste förnyas kontinuerligt.

Advertisements
Dela

Om författaren

2 kommentarer

 1. Peter Jansson on

  Hej!

  Pengar skapar möjligheter!!

  För egen del så har jag arbetat väldigt mycket i mina dagar,numera arbetar jag inte längre………

  (Testar nu i några år att leva på samma ekonomiska nivå som den allmänna pensionen kommer att ge mig.)

  Jag älskar att ha mycket pengar och kunna göra det jag gillar utan att behöva bry mig om vad det kostar.Och att ha arbetat ihop sina egna pengar ger ett helt annat värde på pengar än att få pengar av någon annan………..

  På den tiden jag var egen företagare så brukade jag byta till en ny dyr tjänstebil varje eller varannat år.Det var en underbar känsla att åka till bilhandlaren i mina arbetskläder och hämta ut en ny dyr bil samtidigt som andra klädda i kostym fick sin billiga bil levererad.(Gissa om de tittade på mig.)

  Jag har alltid resonerat som så att jag skall ha råd att leva gott nu,ha råd att leva gott i morgon och även kunna leva gott när jag är gammal.(Jag betalade oftast in av 35 % av min lön i pensionsförsäkringar varje år ifrån företaget utan att jag ens kände att jag”saknade” dessa pengar.Snart skall jag börja njuta av dessa pengar….mmmmmm…………..)

  Lyx för mig är egentligen det mest grundläggande som en varm dusch,sova,äta god och enkel vanlig mat.Ligga och slappa på soffan och se på tv:n är ett annat ”favoritintresse” som jag anser vara lyx för mig.Även detta med att ha lika mycket pengar att röra mig med oavsett vilket datum det är i månaden är en ”vardagslyx” för mig.

  Ju mer pengar jag har desto ödmjukare blir jag.(Jag har aldrig gjort skillnad på mina vänner som har pengar och de som inte har pengar.Jag betalar gärna,så att alla kan ha lika kul oavsett inkomst.)

  (Nu är jag dock ”lite snål” när jag testar detta med att leva på den allmänna pensionsnivån.Visst blir det mestadels pasta med korv stroganoff eller köttfärssås och kranvatten att dricka.Men,det är ju sådan mat jag ändå gillar.)

  Jag har alltid kunnat leva ”dyrare/bättre” än vad jag har gjort,då jag alltid vill ha en god marginal för att kunna bibehålla min standard och det jag är van vid även i ”hårda tider”.Jag älskade att bjuda andra på det de inte förväntade sig.Gillade även detta med att lämna mycket dricks till de som serverade mig och mina vänner när vi åt ute.

  Numera har jag dock valt att leva mitt liv ensam för att göra det jag vill,när jag vill,om jag vill utan att behöva bry mig om andra………

  Livet har sina olika skeden och livet går väldigt fort,det känns som om det var nyss jag slutade skolan 1982………..

  Pengar skapar som sagt möjligheter och jag har några saker till som jag har tänkt använda mina pengar till när jag fyller 55 år hösten 2021 och kan ta ut mina pensionsförsäkringar och då kan jag ”leva som en kung” i resten av mitt liv!!

  Hoppas att du fick lite underhållning eller tips om detta med pengar och livet…..”blink”

  • Tack Peter för ditt inlägg! Det låter som du trots dina nya bilar ändå tänkte på att pengar kommer behövas längre fram och handlade efter detta. 35% av lönen är inte dåligt. Jag önskar dig en fortsatt trevlig och lång pension!

Lämna en kommentar