Spenderande umgänge

0

Många gånger när vi umgås med bekanta så har vi flertalet så mer än gärna spenderar mer än vad vi hade gjort. Det är alltid roligt så missförstå mig rätt, men vårt spenderande i dagens kultur är nästan lika roligt att se. En del vet vi vad dom tjänar och det är nästan galet hur långt dom driftar in i en fantasivärld där man lever lyx från lön till lön.

Och Stockholm är som en stor spenderarfest. Kass mat serveras till överpriser av otrevliga servitörer, bilar går att leasa till överkomlig månadskostnad, märkeskläder är standard och pengar är billigt att låna så människor tävlar mot varandra i vem som lever lyxigast. Och det är så överdrivet. En måltid kan gå på 700kr per person med förrätt och drinkar, där jag hade blivit lika mätt hemma på en tiondel.

Vi är oftast antagligen nära av de som spenderar minst på sådana ställen. Charkbricka för 200 med ingredienser för 50 känns tråkigt liksom. Och vinflaska för 500? Nja, inte värt. Man tror ju att alla som går på dessa ställen hade en stor rikedom som kan betala för allt detta. Inga med studielån, billån eller ens bolån prioriterar väl ekonomiskt vulgära utsvävningar framöver ansvarsfull avbetalning av skulder?

Men så var det inte. Jag och mina vänner var ju där, där alla hade kunnat använda pengarna för maten på ett bättre sätt. Och alla andra i restaurangen såg likadana ut. Men, bara för att vi har vänner som gillar att spendera mer än de borde så behöver vi inte säga upp relationen. Man får helt enkelt kompromissa när det gäller dyra sociala evenemang. Här handlar det om att se det långsiktigt, och att 1500 på en kväll var sjätte månad inte sänker dina framtid finansiella planer så länge resten av vardagen är under kontroll. En dekadent utsvävning skadar absolut ingen.

Ett annat sätt att komma runt detta är att vara med i planeringen av sådana events. Då kan du styra gruppen mot en trevlig samling med mest ”bang for the buck”. Sitter man och latar sig istället, då får man ta risken att Slösa planerar.

Det viktiga är ändå att man umgås tillsammans. Precis som vi tillsammans här på bloggen. Man vill inte upplevas som snål, för när väl friheten kommer så kommer vi vilja ha vänner och släktingar att dela tiden med. Att äta tillsammans är vår standard samling, men det finns inget som säger att du innovativt kan föreslå revolutionerande aktiviteter som också är bra för plånboken!


Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar