Hur mycket ska man tjäna för att vara som lyckligast?

0

Först, jag hoppas ni alla gillar den uppdaterade layouten på siten! Tänkte det var dags för lite uppdatering! Jag ska fylla på med lite bra länkar till bloggar och annat under den nya rubriken Länkar. Sedan är också inläggen grupperade per kategori för enklare navigering. Nu till dagens inlägg.

Jag sprang på någon artikel i SVD där man diskuterade var lyckan maximeras rent lönemässigt. Vi har tidigare diskuterat hur artiklar avhandlar hur Adam och Eva inte fick 9 utan 8 miljoner för sin villa de köpte för 2 miljoner 20 år sedan. Också i andra änden, så diskuteras om att bara jaga karriär och pengar kanske inte är meningen med livet. Det här nya konceptet är då att över en viss lön, så ger inte mer pengar mer lycka. Och detta har vi också diskuterat i Pengarnas marginalnytta.

Den här nivån ska då enligt flera artiklar (med typ samma copy-paste information) ligga någonstans mellan 50-60.000 per månad. Om man kikar på män och kvinnor i alla åldrar, så tjänar cirka 5% av befolkningen mer än 50.000. Detta är ändå få förunnat, men absolut inte omöjligt med en hel del hårt arbete och rätt beslut gällande utbildning och karriär.

Detta är intressant för att det stödjer forskningen att pengarnas nytta minskar snabbt och tillslut avtar helt. Full förståelse för detta som en läsare som intresserar mig av ämnet. Men 50-60.000, var kommer denna siffra ifrån? Det specificerar inte artikeln heller. Blir du automatiskt lyckligt att vara i inom de 5% som tjänar mest? Eller är det kostnader för det som gör en lycklig?

Nej jag tror inte att denna person i artikeln är tränad av oss. Genom att undvika köp på avbetalning, ”timea” köpen (tänk typ att en säng ska köpas i januari när alla kedjorna har 50%) och generellt göra en del matematik och förundersökning, så bör vi kunna dra av 25% direkt för att nå samma materiella nivå. Finns mängder av variabler att optimera, som att kunna ta sig ”gratis” till sitt jobb (cykla, gå) istället för att behöva pendla med bil eller annat.

Så min tanke här är att denna siffra är starkt påverkad av sociala normer och innehåller därför onödig inflation i relation till nyttan dessa pengar skapar. Vi, här på bloggen, kan skapa oss en mycket längre siffra som ger oss samma lycka.

Vad tror du är din siffra för optimal lycka? Det är värt att tänka på mer än en gång.

(Artikeln jag relaterar till hittar ni här i gratisversion (väldigt knapphändig information dock))

Trevlig söndag!

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar