Många bäckar små

2

I veckan hade jag ett bra samtal med ett par börsintresserade där vi länge diskuterade potentiella investeringar och drack ett par bättre öl. Samma gäng ses då och då. Alla jobbar med det ena eller andra och dessa är mellan 25-60 år. Detta gäng känner till mitt bloggande, men jag har inte gett dem namnet på bloggen. Oavsett så diskuterar vi också konceptet av FIRE och att sluta löneslava, men flertalet i detta gäng är svåra att övertyga att detta är möjligt på deras genomsnittslöner. För dem är detta en dröm som uppfylls enbart om man skrapar fram 100.000 i månaden i 25 år på Lotto.

Dessa personer kommer antagligen jobba resten av livet, minst til 67. Dom kommer BEHÖVA jobba till 67. Flera av personerna tror jag lever från lön till lön. Alla bor i och runt Stockholm, så de har liknande levnadskostnader i och med liknande löner. Det som kan variera är deras spenderande. Jag vet iallafall att en i gänget effektiviserar och sparar relativt hårt. Så vi två ser liknande ut i det gänget, har liknande kläder, bor i relativ närhet till varandra. Trots det, så har och kommer vi ha helt olika finansiella situationer inom en kort tid (med all sannolikhet).

Det är egentligen ingen rocket-science. Genom att spendera 20-50% mindre på ALLA utgifter så hamnar vi i en situation där person A kan sluta jobba vid 50 medan person B behöver hålla ut till 67. Och dessa besparingar gör dig inte ”fattigare” på livskvalitet. Du skalar bara bort svinnet. Du kommer bo i liknande områden som andra, handla samma mat som andra (med viss timing gällande att köpa på erbjudande osv), köra bil som andra osv. Detta är verkligen inte något tramsigt utan fullt möjligt.

Tvärtom mot vad man kan tro, så kommer t.o.m livskvaliteten att öka i och med att du adapterar dig och gör små vinster/effektiviseringar varje dag i livet.

Så ska du satsa på att tjäna mer, som kan ge dig några procent ibland? Eller ska du hugga med yxan och skala ner dina kostnader upp till 50%? Det är ditt val.

 

 

Advertisements
Dela

Om författaren

2 kommentarer

  1. Detta är verkligen min upplevelse också. Jag tror inte att någon kan se att jag är en frugal jävel när jag sitter med nya jeans, brusreducerande hörlurar och en dyr skjorta på jobbet. Det som de inte vet är att jag köpt allt begagnat via tradera för en minipeng. Jag har skalat allt svinn i vardagen och hittat en väg framåt som innebär ett bättre liv – på många sätt.

    Vi bor dessutom bra, har bil, fina cyklar ud so weiter. Vi gör bara saker smartare och medvetet.

Lämna en kommentar